Talarn no investigarà subvencions a JxCat però eliminarà ajuts directes

MARÍA MOLINA
25-09-2019
  • Talarn no investigarà subvencions a JxCat però eliminarà ajuts directes

El president de la Diputació, Joan Talarn (ERC), va garantir durant el ple d’ahir que no es tornaran a donar ajuts directes a ajuntaments, encara que la institució no prendrà mesures contra les que s’han atorgat així al juliol als consistoris d’Aitona, Torrefarrera, Benavent de Segrià i Artesa de Lleida, tots de JxCat, abans que aquest partit pactés governar amb ERC (vegeu SEGRE d’ahir). La diputada del Comú Elena Ferre va insistir que aquests ajuts que sumen gairebé un milió d’euros són un “indici de corrupció”, per la qual cosa presentarà una pregunta i exigirà respostes amb actes i documentació concreta. Així mateix, va qualificar la institució d’opaca, ja que no va obtenir una justificació clara i va dir que la seua intenció és “aixecar catifes”, a banda de reclamar responsabilitats polítiques, perquè “això sembla una pràctica habitual”. Talarn va contestar que anul·lar aquesta pràctica ha estat el seu cavall de batalla tant quan estava a l’oposició com a l’hora de formar govern amb JxCat, i va incidir que aquests ajuts discrecionals es pararan i només seran per a casos d’urgència.

L’alcaldessa d’Aitona i diputada de JxCat, Rosa Pujol, va reiterar la total transparència a l’atorgar aquests ajuts. L’alcalde de Torrefarrera i vicepresident, Jordi Latorre, va remarcar que les subvencions “són del tot legals”. Va anunciar la convocatòria d’ajuts als municipis aquest mes d’octubre per valor de 10 milions per a aquest any, i va remarcar que per al pròxim 2020 es farà a la primavera i superarà aquesta quantia, ja que no hi haurà ajuts directes, va dir.

Polèmica amb Cs per les pancartes sobre líders independentistes

Les dos pancartes que pengen de la façana del Palau de la Diputació van motivar l’enfrontament de Cs i ERC al ple. La diputada de Ciutadans, Maria Burrel, va recriminar el suport als líders independentistes presos que va qualificar de “colpistes” i va exigir-ne la retirada al vulnerar la neutralitat i pluralitat. Talarn va contestar que no retirarà les pancartes ja que “només expressen un desig de retorn”. Sobre la qualificació de colpistes va demanar respecte a la presumpció d’innocència i va exigir que no se’ls anomenés així “ja que és un flac favor a la democràcia i justícia”. Un membre del públic li va dir “totalitari”. També es va aprovar una moció del PSC i UA sobre els incendis de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues perquè es recolzi al món rural i s’impedeixin nous focs. ERC va remarcar que ja es treballa en ajuts, cosa que va motivar crits de “mentiders” des del públic.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Estàs a favor de l'ajornament de les eleccions catalanes al maig?