Tallen la carretera de Granyena de les Garrigues al Cogul per reclamar l'Eix Transversal de Ponent

ACN
Publicat: 
16-04-2022
Actualitzat: 16-04-2022 16:19
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tallen la carretera de Granyena de les Garrigues al Cogul per reclamar l'Eix Transversal de Ponent
  • Tallen la carretera de Granyena de les Garrigues al Cogul per reclamar l'Eix Transversal de Ponent

Veïns de les Garrigues Altes han tallat aquest dissabte la carretera de Castelldans a Torrebesses, a l'alçada entre Granyena de les Garrigues (Garrigues) i el Cogul, per denunciar el deteriorament de la carretera i exigir la creació de l'Eix Transversal de Ponent, una via que connectaria la plana de l'Urgell amb les Terres de l'Ebre. L'acte, convocat per la comunitat de municipis de les Garrigues Altes, ha aplegat mig centenar de veïns i ha comptat amb la lectura del manifest i una caminada per un tram d'aquesta via, que ha quedat tallada durant 4 hores. Veïns de la zona denuncien el mal estat de la carretera i reclamen vies "dignes" per poder desplaçar-se als pobles del voltant i a les Borges Blanques.

El tall s'ha allargat quatre hores, de 10 a 14 h. Durant aquest temps, s'ha fet la lectura del manifest que ha continuat amb una caminada per la carretera. L'acte marxa lúdica ha aplegat una cinquantena de veïns i ha estat encapçalada per una pancarta sota el lema 'Vies dignes, ja!'.

La comunitat de municipis de les Garrigues Altes, però també la del Segrià Sec, fa temps que denuncien el mal estat del tram de carretera d'uns 15 quilòmetres que discorre entre Castelldans (Garrigues) i Torrebesses (Segrià). El problema és que aquesta via asfaltada és de titularitat municipal, però els pobles afectats diuen que no tenen els diners per arreglar-la i demanen que la titularitat l'assumeixi la Diputació de Lleida o la Generalitat.

"Són vies més supramunicipals que municipals i fem una reivindicació perquè la Diputació o la Generalitat n'assumeixin la titularitat i ens deslliurin d'una veritable sagnia que és per als nostres pressupostos", ha explicat l'alcalde de Granyena de les Garrigues, Francesc Esquerda.

El canvi de titularitat també permetria, a més de millorar l'estat de la via, configurar l'Eix Transversal de Ponent. Aquesta via, recollida al Pla Territorial Parcial de Ponent del 2007, connectaria l'A-2, a Bellpuig, amb l'Eix de l'Ebre (C-12), a Torrebesses i permetria vertebrar les comunicacions nord-sud a les Garrigues.

A la jornada també hi ha participat el president del Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, que també ha defensat la necessitat que Diputació o Generalitat assumeixin la titularitat de la carretera i ha assenyalat que aquesta via la utilitza el transport escolar, els serveis mèdics i el servei de recollida d'escombraries. "Són serveis basics que, si no tenim bones carreteres, són molt difícils de fer", ha exposat.

"És un desastre"

L'acte ha aplegat una cinquantena de veïns de les Garrigues Altes. Entre ells, Adrià Martí, del Cogul, que ha lamentat que la carretera es troba en un estat "inadmissible". De fet, ha convidat tothom que vulgui a veure l'estat en què es troba la carretera que utilitza a diari i que qualifica de "desastre".

En el mateix sentit s'ha expressat la veïna de Juncosa Sílvia Pallejà, que ha reivindicat la necessitat de disposar d'unes "vies segures i dignes" que ajudin a "connectar millor" els municipis entre ells i amb la capital de la comarca i que contribueixin, a la vegada, a revertir el despoblament. En el seu cas, ha explicat que a vegades evita passar per aquesta carretera i opta per fer recorreguts més llargs, tot i que afegeix que els serveis mèdics no tenen aquesta "opció" quan han de reaccionar a una emergència.

Comparteix

També t'interessarà