⏯️ Talls intermitents a l'Ll-11 a Lleida per protestar contra les línies MAT projectades a l'Horta

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
06-12-2023
Actualitzat: 06-12-2023 14:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Talls intermitents a l'Ll-11 a Lleida per protestar contra les línies MAT projectades a l'Horta
    Peu de foto: 
    foto: Anna Berga (ACN)

També s'han tallat vies a Bellcaire d'Urgell, Tarroja de Segarra i la Pobla de Segur contra "macroprojectes" energètics


Una cinquantena de persones tallen des del migdia l'Ll-11 a Lleida per protestar contra les línies d'alta tensió i de molt alta tensió (MAT) projectades a l'Horta de Lleida i d'altres "macroprojectes" energètics que "malbaraten el territori". Els talls, que s'allargaran dues hores, són intermitents de deu minuts i afecten els accessos a la rotonda de l'Agustí Mestre, a l'entrada de la ciutat. Els convocants de la plataforma Lleida contra la MAT i Ipcena reivindiquen que la transició energètica és pot fer "sense trinxar el territori". La protesta és una de les 12 que la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa ha convocat al país. A la demarcació també n'hi han a Bellcaire d'Urgell, Tarroja de Segarra i la Pobla de Segur.

Els talls intermitents a la rotonda de l'Ll-11 d'entrada a Lleida han començat al migdia i s'han allargat dues hores, fins a les 14h. Els manifestants han lluït pancartes contràries als projectes energètics que afecten l'Horta de Lleida i també han repartit fulls informatius i díptics als conductors aturats i als vianants.

Els talls s'han dut a terme sense incidents. Tot i això, alguns conductors s'han apropat fins on hi havia els participants per recriminar-los l'acció. També s'ha repetit el soroll de clàxons d'alguns dels afectats.

El president de la plataforma Lleida contra la MAT, Adrià Drago, ha dit que amb aquesta acció han volgut mostrar la seva "indignació" cap a la classe política perquè consideren que "no vetllen prou pel territori". "Aquí concretament estant intentant justificar el malbaratament del territori amb una planta fotovoltaica de 800 hectàrees a Alcarràs, les línies d'evacuació de la qual passaran per l'Horta, on vivim i treballem", ha dit Drago, que ha afegit que aquest projecte passarà a escassos quatre metres d'alguns habitatges d'aquesta zona.

A més dels projectes ja previstos a l'Horta, la plataforma denuncia que en vindran de nous i critica que la Generalitat no tingui en compte la "crisi alimentària" que aquests projectes poden comportar, ja que faran que els veïns, la majoria dels quals són pagesos, marxin i abandonin el camp.

En canvi, defensen que la transició energètica es pot fer "sense trinxar el territori" en sòls "antropitzats o malbaratats", com poden ser els laterals de les carreteres, zones pròximes a abocadors o les teulades de polígons i espais industrials.

Quatre protestes a la demarcació 

La protesta s'emmarca dins de les 12 convocatòries que la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa, que agrupa 89 entitats, ha convocat arreu del país, de les quals 4 s'han fet a la demarcació de Lleida.

A banda de la convocatòria de Lleida, l'organització Salvem Ribera d'Ondara ha tallat la carretera L-311 a Tarroja de Segarra (Segarra) per protestar per la concentració de molins de vent prevista al poble i voltants.

A Bellcaire d'Urgell, la plataforma Pobles Vius ha tallat la C-53 per mostrar el seu rebuig a la planta de Biogàs que una empresa danesa projecta al municipi veí de la Sentiu de Sió. Per la seva banda, la plataforma unitària contra l'autopista elèctrica i Àgora pallaresa ha convocat un tall a la C-13 a la Pobla de Segur contra el projecte de la línia MAT que promou l'empresa Forestalia als municipis d'Isona i Conca Dellà i Tremp.

Comparteix

També t'interessarà