Tàrrega acull la presentació de la novel·la de Manuel de Pedrolo ‘Visita a la senyora Soler’

REDACCIÓ
Publicat: 
04-03-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tàrrega acull la presentació de la novel·la de Manuel de Pedrolo ‘Visita a la senyora Soler’

Tàrrega ha acollit en primícia la presentació d’una de les novetats estrella de l’editorial lleidatana Fonoll per aquest Sant Jordi 2022. Es tracta del volum Visita a la senyora Soler, una de les “novel·les perdudes” de Manuel de Pedrolo (1918 – 1990). És una obra escrita l’any 1959 però que ha romàs inèdita ja que fou vetada pel règim franquista. “Es de una inmoralidad de fondo, mucho más que de forma, tan enorme, que consideramos imposible su publicación”. Amb aquesta rotunditat, la censura impedia l’any 1971 que arribés als lectors aquest text que reivindica la llibertat sexual de la dona, la seva personalitat, caràcter i capacitat de decidir allò que desitja i vol.

Segons ha explicat Anna M. Villalonga, comissària de l’Any Pedrolo i responsable d’aquesta edició, “Pedrolo defensava que l’alliberament de la dona passa per totes les seves connotacions internes, entre les quals, el desig sexual”. Amb el rerefons polític i social de la Barcelona de la postguerra, Visita a la senyora Soler esdevé un cant agònic en favor de la llibertat. L’autor mostra la repressió, l’opressió moral de la culpa i del pecat, i la dificultat de viure en plenitud.

Aquesta novel·la, que Pedrolo escrigué a la capital de l’Urgell l’estiu del 1959, va arribar a les mans l’editorial Fonoll a través de la Càtedra Màrius Torres de Lleida, amb qui col·labora. Fou durant la tasca de digitalitzar el fons de la censura de qui esdevingué una de les figures més rellevants de les lletres catalanes del segle XX, que van descobrir l’original de l’obra. Amb la seva publicació, l’editorial de Juneda es treu l’espina que els va quedar l’any 2018, quan es va commemorar l’Any Pedrolo, i celebra la gran rebuda que ha tingut, tal com ha explicat l’editor, Josep Gelonch.

La primera presentació de Visita a la senyora Soler, que és a les llibreries des del passat 24 de febrer, s’ha fet al local de la Societat Ateneu de Tàrrega. A l’acte també hi ha intervingut l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, així com el regidor de Cultura, Carlos Vílchez. L’alcaldessa de la capital de l’Urgell, experta en la tasca traductora de Pedrolo, ha destacat el fet que Tàrrega hagi acollit la presentació d’una obra escrita a la nostra ciutat 63 anys endarrere, “un text molt avançat als seus temps i que res tenia a veure amb la societat de l’època”.

També s’ha pronunciat en aquest sentit el regidor de Cultura, per a qui esdeveniments com aquest “posen Tàrrega al mapa cultural català”. Per la seva banda, Adelais de Pedrolo, filla de l’autor nascut a l’Aranyó, que ha assistit a la presentació, ha explicat que el seu pare es prenia la censura amb molt de sentit de l’humor. Amb la publicació de Visita a la senyora Soler tan sols resta una novel·la de Manuel de Pedrolo per recuperar.

Comparteix

També t'interessarà