Tàrrega aprova per unanimitat defensar els drets energètics de famílies vulnerables

REDACCIÓ
Publicat: 
05-10-2019
Actualitzat: 05-10-2019 7:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tàrrega aprova per unanimitat defensar els drets energètics de famílies vulnerables

El Ple de l’Ajuntament de Tàrrega ha aprovat una moció contra el tall de subministrament elèctric a les famílies en situació de vulnerabilitat que tinguin deutes de consum energètic. El text fou portat a votació per tots els grups de l’arc consistorial en la sessió ordinària celebrada el dijous 3 d’octubre i va rebre així el suport unànime d’ERC-MES i CUP (Equip de Govern), JuntsXTàrrega i PSC. La moció sorgeix com a resposta a la carta que Endesa i altres companyies elèctriques han enviat a ajuntaments catalans amenaçant de tallar el subministrament a persones vulnerables, incomplint la llei contra la pobresa energètica. Així mateix, es proposa instar la Generalitat a defensar els drets energètics de les persones més vulnerables i exigeix a Endesa de condonar el deute.

Reivindicació de millores en dues infraestructures de mobilitat

Les mocions també foren protagonistes a l’hora de reivindicar millores en les infraestructures viàries i de transport. En aquest sentit, van rebre llum verda per unanimitat sengles propostes presentades per tots els grups reclamant millores a l’autovia A-2 i a la línia fèrria Lleida – Manresa. Pel que fa a l’A-2, Tàrrega exigeix al Govern de l'Estat que executi immediatament les obres de millora al ferm i que es consensuï amb el territori un pla de modernització i millora de la fluïdesa i seguretat del trànsit. Per un altre cantó, la capital de l’Urgell s’afegeix a una plataforma de municipis creada per l’Ajuntament de Bellpuig amb l'objectiu d'emprendre accions per reivindicar i garantir un servei de transport ferroviari d'acord amb les necessitats reals.

Declaració institucional contra la "criminalització del moviment independentista"

La sessió s’obrí abans amb l’aprovació d’una declaració institucional que denuncia la campanya de criminalització del moviment independentista, text subscrit pels grups municipals ERC-MES, CUP i JuntsXTàrrega (el PSC no s’hi sumà). La declaració es pronuncia en contra d’equiparar independentisme amb terrorisme i en favor de les vies democràtiques no violentes per assolir objectius polítics legítims. També rebutja l’operació de l’Audiència Nacional i la Guàrdia Civil en l’ingrés a presó incondicional de set ciutadans el passat 26 de setembre i s’exigeix la llibertat de les persones "perseguides i preses per les seves idees polítiques".

Bonificació a les obres d’ampliació de l’IES Alfons Costafreda

Pel que fa a temes urbanístics, va rebre l’aprovació de tots els grups una bonificació del 90% de l’impost d’obres (ICIO) a l’IES Alfons Costafreda, en relació als treballs d’ampliació del centre que projecta el Departament d’Educació amb un pressupost de dos milions d’euros. També prosperaren per unanimitat les propostes de modificació del POUM i del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic que permeten preservar l'edifici Ca l’Andreu com a Bé Cultural d’Interès Local; i la cessió de sòl municipal a l'IES Manuel de Pedrolo per regularitzar la ubicació d'una estació transformadora que proveeix subministrament elèctric a un edifici d’habitatges al Raval de Sant Agustí. Quant a mobilitat es va ratificar l’acord d’ordenació del trànsit a la renovada plaça Major, que ha fixat circulació restringida de vehicles només per a càrrega i descàrrega i persones amb mobilitat reduïda.

Pagament de factures a proveïdors a 16 dies

En l’apartat de finances es donà compte dels informes sobre el compliment de la Llei de Morositat, dels quals es desprèn que l’Ajuntament de Tàrrega ha reduït fins a 16,6 dies la mitjana de pagament de factures als proveïdors. Les dades, corresponents al segon trimestre del 2019, suposen el període més òptim assolit els últims anys. La capital de l’Urgell compleix, per tant, amb la Llei de Morositat, que fixa el llindar de pagament de les administracions públiques en un màxim de 30 dies. També s’aprovaren modificacions pressupostàries per consignar 12.000 euros destinats a activitats culturals i esportives i 1.500 euros per reparar teulades al cementiri municipal així com la contractació d’un tècnic per impulsar projectes estratègics del PECT Motors Segarra Garrigues.

Desestimada una moció sobre els horaris d’ús de la Casa Consistorial

Finalment, es desestimà una moció de JuntsxTàrrega en contra d’un decret d’alcaldia que estableix el tancament de la Casa Consistorial a les 9 del vespre. El grup reclamava una regulació “justa i equilibrada” per fer ús dels despatxos. ERC-MES, CUP i PSC s’hi van pronunciar en contra. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú adduí que la nova regulació s’ajusta a l’horari laboral de la plantilla, de 7 del matí a 9 del vespre, i posà com a exemple horaris similars que s’apliquen en altres administracions locals de Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà