Tàrrega disposarà d’un espai museístic dedicat als pintors Jaume i Josep Minguell

REDACCIÓ
Publicat: 
19-02-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tàrrega disposarà d’un espai museístic dedicat als pintors Jaume i Josep Minguell
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Tàrrega

Inclourà dibuixos preparatoris, pigments i documentació que ajudaran a interpretar l’obra mural dels dos artistes nascuts a la ciutat


Tàrrega disposarà d’un espai dedicat al llegat artístic dels pintors muralistes Jaume Minguell Miret (1922-1991) i el seu fill Josep Minguell Cardenyes (1959), nascuts a la ciutat. Es tracta d’un projecte que s’inspira en els anomenats “gabinets de curiositats”, petites sales on es conserven i mostren objectes diversos destinats a l’estudi i la recerca. En aquest cas, el punt de partida serien els dibuixos previs a les pintures al fresc com a exponents del patrimoni mural realitzat per la nissaga Minguell.

El “Gabinet Nissaga Minguell – Pintors de frescos” (aquest és el nom provisional que du el projecte) ocuparia un espai al Museu Tàrrega Urgell, equipament del nucli antic que es troba situat a 50 metres de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, on es poden admirar frescos de Jaume Minguell (capelles de Montserrat, Dolors, Sant Josep i la Immaculada) i Josep Minguell (conjunt de la nau central, creuer i capella major). Altres edificis de Tàrrega que contenen obra mural de Josep Minguell són el vestíbul de l’Ajuntament, el Teatre Ateneu i l’ermita de Sant Eloi.

Per posar fil a l’agulla a aquesta iniciativa cultural de referència, la Casa Consistorial de Tàrrega ha acollit una reunió de treball en què Josep Minguell ha exposat les línies estratègiques del projecte a les administracions que contribuiran a fer-lo realitat.

El “gabinet” custodiaria els dibuixos previs dels frescos junt amb documents, plànols, llibres i fins i tot els pigments utilitzats en la pintura al fresc. El patrimoni mural de la nissaga Minguell també s’hi representaria a través d’apartats de fototeca i videoteca. El “gabinet”, que prendria com a model altres iniciatives similars com les de la Fundació Jean Charlot o el Museu Pietri Parigi, es completaria amb un web que facilitaria informació dels llegats dels projectes pictòrics vinculant-los a les obres reals executades en edificis.

Jaume Minguell Miret i el seu fill Josep Minguell Cardenyes han esdevingut dos grans exponents de la pintura mural al fresc, tant pel que fa a pràctica artística com a l’estudi i recerca d’aquesta singular tècnica. La seva tasca ha generat un conjunt de 83 cicles de pintura mural (33 Jaume Minguell i 50 Josep Minguell) estesos en 42 poblacions.

Jaume Minguell Miret

La trajectòria artística del pintor Jaume Minguell Miret s’estén durant més de mig segle partint des dels anys 30 i recorrent diverses etapes que tenen com a fil conductor el caràcter expressionista. Evoluciona i es caracteritza pel gran domini de diversos procediments pictòrics i l’evolució del llenguatge cap al postimpressionisme, l’abstracció i el naturalisme entre altres. Jaume Minguell Miret és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX.

Josep Minguell Cardenyes

Format al taller familiar del seu pare, el pintor Josep Minguell Cardenyes s’especialitza en murals al fresc en grans espais arquitectònics. Es dedica també a la recerca i difusió de la tradició històrica d’aquest procediment pictòric per revisar-la en el context artístic contemporani. Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, ha estat catedràtic de dibuix artístic i ha obtingut un ampli reconeixement amb la concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i la Medalla d’Or de la ciutat de Tàrrega. També és membre numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

Comparteix

També t'interessarà