Tàrrega homenatja l'obra poètica de l'escriptor lleidatà Jordi Pàmias aquest Sant Jordi

REDACCIÓ
Publicat: 
22-04-2023
Actualitzat: 22-04-2023 11:54
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tàrrega homenatja l'obra poètica de l'escriptor lleidatà Jordi Pàmias aquest Sant Jordi
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Tàrrega

La Regidoria de Cultura de Tàrrega ha celebrat aquest divendres un dels actes centrals del cicle de Sant Jordi 2023 a la ciutat, els anomenats “Col·loquis a Thä”. Es tracta d’homenatges monogràfics dedicats a escriptors contemporanis a partir d’una iniciativa dissenyada per l’expert literari Xavier Garcia. El protagonista d’enguany ha estat el poeta Jordi Pàmias Grau (Guissona, 1938), el qual ha encapçalat l’acte celebrat aquest divendres a la Biblioteca Germanes Güell de la capital de l’Urgell. L’escriptor Xavier Macià ha pronunciat una conferència sobre l’obra de Pàmies per donar pas a un recital de versos de l’autor lleidatà.Durant l’acte, la Regidoria de Cultura també ha presentat una antologia de poemes i crítiques de Jordi Pàmies (el volum 4 de la col·lecció ‘Col·loquis a Thä’). A l’acte han assistit a més l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el regidor de Cultura, Carlos Vílchez.

D’altra banda, els Col·loquis a Thä 2023 ja han començat al matí, quan el filòleg i poeta Amat Baró ha recitat poemes de Pàmias a l’alumnat de 4t d’ESO i de Batxillerat Humanístic. Les lectures s’han fet als instituts Alfons Costafreda, Manuel de Pedrolo i Vedruna Tàrrega. Aproximadament 150 joves han gaudit d’una retrospectiva de l’obra de Pàmias, el qual és considerat com una de les veus més representatives de la seva generació i un referent per als nous autors. Pàmias s’ha mostrat “molt honorat” pel reconeixement que Tàrrega ha tributat vers la seva obra tal i com ja es va fer l’any 2019 a Enric Casasses; el 2021 al poeta Pere Rovira; i el 2022 a la poetessa Teresa Pascual.

Perfil literari

Jordi Pàmias Grau és membre i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i del PEN català. La seva obra poètica oscil·la entre l’ètica i l’estètica i està construïda amb una gran varietat de fórmules expressives i concebuda des d'una visió depurada i estilitzada de les successives etapes de la vida i dels éssers humans. Pàmias ha estat un dels descobridors de la tradició poètica de les terres de Ponent i ha fet de pont entre les antigues i les noves generacions de poetes lleidatans. Al llarg de la seva carrera, el poeta de Guissona ha rebut nombrosos guardons literaris: el Premi Joan Salvat Papasseit 1969, el Premi Carles Riba 1978, el Premi Vicent Andrés Estellés 1985, el Premi Miquel de Palol 2001, el Premi Josep M. Llompart 2002, el Premi Jaume Fuster 2017 o el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya 2018. A més, el 1999 fou distingit amb la Creu de Sant Jordi.

Mercat de Llibres i Roses

El cicle “Col·loquis a Thä” s’emmarca dins la programació de Sant Jordi organitzada per la Regidoria de Cultura. Al mateix temps, i amb motiu de la Diada de Sant Jordi, no faltarà el tradicional Mercat de Llibres i Roses organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica. El carrer del Carme i la plaça del Carme (El Pati) aplegaran una trentena llarga de parades. Enguany, la iniciativa es desenvoluparà aquest dissabte 22 d’abril en horari comercial, de 10 del matí a 8 del vespre, i el diumenge 23 d’abril al matí, de 10 del matí a 2 de la tarda. El públic assistent hi trobarà llibreries amb novetats editorials, una àmplia varietat de roses i entitats sense ànim de lucre de caire social i cultural. També hi serà present una parada de l’Ajuntament de Tàrrega amb publicacions pròpies.

Comparteix

També t'interessarà