Tàrrega recorda Minguell

R. BANYERES
16-12-2018
  • Tàrrega recorda Minguell
  • Tàrrega recorda Minguell
  • Tàrrega recorda Minguell
  • Tàrrega recorda Minguell
  • Tàrrega recorda Minguell

Trenta anys després de l’exposició antològica que va poder veure’s a l’IEI, Tàrrega es bolca en un dels seus artistes més il·lustres: el pintor i muralista Jaume Minguell Miret (1922-1991). Ho fa amb una exposició a la Sala Marsà fins al dia 6 de gener, però també amb un llibre, De la creació a la impressió, Jaume Minguell Miret. En tots dos casos es posa de manifest que malgrat ser conegut com un dels màxims exponents de l’escola targarina de pintura com a pintor i muralista, la seua obra era molt més variada. En els seus més de 50 anys de trajectòria va treballar els gravats, les il·lustracions, el dibuix, la pintura de cavallet i fins i tot el món escenogràfic. Així, aquesta iniciativa posa al descobert els seus cartells,

 El dibuix a tinta, la il·lustració o el gravat van ser algunes tècniques que va conrear Jaume Minguell, així com il·lustracions que va crear per a llibres com Els inventors de fantasmes de Josep Vallverdú o Imatges distants, del poeta de Tàrrega Gregori Satorres, entre altres. Per a això va utilitzar tècniques com el dibuix a tinta, la xilografia o el gravat calcogràfic. Als gravats dels 80, la figura humana és una de les grans protagonistes. Pel que fa a les il·lustracions de temes de festa i cultura popular, també poden trobar-se els seus originals en programes de festes com les de Sant Eloi entre 1951 i 1981.

La de Minguell és una estirp d’artistes. Un dels seus fills, Josep Minguell, és un dels grans muralistes de l’actualitat. El pare del Jaume, pintor i decorador d’edificis, va ser qui el va iniciar en l’ofici familiar. Als anys 40 va començar amb les exposicions individuals, la primera de les quals el 1944. El 1946 i el 1947 va obtenir el primer premi extraordinari de dibuix artístic en el marc dels Premis d’Educació Nacional a l’Escola d’Arts i Oficis de Tàrrega. Va ser el 1947 quan es va iniciar en la pintura mural al fresc amb el baptisteri de l’església de Verdú.

 

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertada la nova limitació de les reunions socials a 6 persones?