Tàrrega recorda Minguell

R. BANYERES
16-12-2018
  • Tàrrega recorda Minguell
  • Tàrrega recorda Minguell
  • Tàrrega recorda Minguell
  • Tàrrega recorda Minguell
  • Tàrrega recorda Minguell

Trenta anys després de l’exposició antològica que va poder veure’s a l’IEI, Tàrrega es bolca en un dels seus artistes més il·lustres: el pintor i muralista Jaume Minguell Miret (1922-1991). Ho fa amb una exposició a la Sala Marsà fins al dia 6 de gener, però també amb un llibre, De la creació a la impressió, Jaume Minguell Miret. En tots dos casos es posa de manifest que malgrat ser conegut com un dels màxims exponents de l’escola targarina de pintura com a pintor i muralista, la seua obra era molt més variada. En els seus més de 50 anys de trajectòria va treballar els gravats, les il·lustracions, el dibuix, la pintura de cavallet i fins i tot el món escenogràfic. Així, aquesta iniciativa posa al descobert els seus cartells,

 El dibuix a tinta, la il·lustració o el gravat van ser algunes tècniques que va conrear Jaume Minguell, així com il·lustracions que va crear per a llibres com Els inventors de fantasmes de Josep Vallverdú o Imatges distants, del poeta de Tàrrega Gregori Satorres, entre altres. Per a això va utilitzar tècniques com el dibuix a tinta, la xilografia o el gravat calcogràfic. Als gravats dels 80, la figura humana és una de les grans protagonistes. Pel que fa a les il·lustracions de temes de festa i cultura popular, també poden trobar-se els seus originals en programes de festes com les de Sant Eloi entre 1951 i 1981.

La de Minguell és una estirp d’artistes. Un dels seus fills, Josep Minguell, és un dels grans muralistes de l’actualitat. El pare del Jaume, pintor i decorador d’edificis, va ser qui el va iniciar en l’ofici familiar. Als anys 40 va començar amb les exposicions individuals, la primera de les quals el 1944. El 1946 i el 1947 va obtenir el primer premi extraordinari de dibuix artístic en el marc dels Premis d’Educació Nacional a l’Escola d’Arts i Oficis de Tàrrega. Va ser el 1947 quan es va iniciar en la pintura mural al fresc amb el baptisteri de l’església de Verdú.

 

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Estàs a favor de l'anomenat 'pin parental'?

Carregant...
Load next