Tecnologia punta creada per alumnes

M. MARQUÈS
11-05-2018
  • Tecnologia punta creada per alumnes

Un robot que obeeix ordres programades, una maqueta d’un habitatge bioclimàtic, un nou model de radar i un cotxe que funciona a partir de l’electròlisi de l’aigua (descomposició de l’hidrogen i oxigen gràcies al corrent elèctric) són alguns dels seixanta projectes tecnològics exhibits ahir al quinzè Mercat de la Tecnologia de la Universitat de Lleida. Han estat ideats i creat per un total de 1.787 alumnes d’ESO i Batxillerat de vint-i-cinc centres de Lleida i un de Tarragona.

Ahir al matí, els alumnes van exposar els projectes i van compartir experiències amb la resta. Els més populars van ser els de robòtica i programació. De fet, la majoria dels robots estaven programats per una placa anomenada Arduino. Es marquen les ordres a través de l’ordinador, com anar recte i girar a la dreta, i el robot les compleix. “Construir-lo no és tan difícil, la part complicada és la programació i fent-la he vist que no vull estudiar informàtica”, va reconèixer més d’un.

“Ha costat arribar al resultat final, però quan el tens et sents satisfet”, va manifestar un grup de quart d’ESO que ha construït un hivernacle. “Gràcies a uns sensors que mesuren la temperatura i la humitat que hem programat a l’ordinador, ens indica quan hem de regar les plantes”, van assenyalar.

El projecte que va captar més l’atenció de tots va ser la Màquina Goldberg, coneguda popularment com a efecte papallona. Una dotzena d’alumnes de l’institut Josep Lladonosa van estar tres mesos per construir un aparell que realitza una tasca (explotar un globus) gràcies a una reacció en cadena entre diverses pilotes. “El més important és la precisió i no sempre funciona, però quan arriba al final ens sentim molt satisfets pel treball fet”, va explicar en aquest sentit un dels joves enginyers.

“L’objectiu és promoure la inquietud i l’aprenentatge entre els estudiants”, va assenyalar un dels professors presents. A més a més, per primera vegada en aquest certamen hi va haver activitats que es van fer íntegrament en anglès.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta