⏯️ Temporers de neu fan una marxa lenta d'autocaravanes a Baqueira contra la falta d'habitatge

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
02-12-2023
Actualitzat: 02-12-2023 18:26
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Temporers de neu fan una marxa lenta d'autocaravanes a Baqueira contra la falta d'habitatge
    Peu de foto: 
    Alba Mor (ACN)

Els temporers del sector de l'esquí de la Val d'Aran han fet una marxa lenta amb una trentena d'autocaravanes aquest dissabte per la C-28, la carretera d'accés a Baqueira Beret, per protestar contra la falta d'habitatge. La marxa ha donat el tret de sortida a les vuit del matí des del pàrquing dels militars de Vielha i ha finalitzat quasi dues hores després quan els treballadors han aparcat els seus vehicles al pàrquing de Baqueira 1.500. Amb diferents pancartes amb el lema 'Tenim els mateixos drets', els temporers han caminat fins a les taquilles de l'estació d'esquí, on han llegit un manifest per denunciar que les administracions "els volen fora de la Val" i demanar solucions "factibles" davant l'elevat preu del lloguer a la zona.

Des del punt de sortida, els temporers han conduït per la C-28 cap a la rotonda d'entrada a Vàqueira per després recular fins a Arties i tornar de nou al nucli urbà de l'entorn de l'estació d'esquí, un recorregut circular que han repetit tres vegades. Després d'estacionar els vehicles al pàrquing de la cota 1.500, els treballadors de Baqueira Beret han caminat fins a la zona de les taquilles de l'estació d'esquí on han llegit un manifest.

Tot i que la marxa lenta no ha provocat grans dificultats per accedir a Baqueira Beret, sí que s'han format lleugeres retencions. "És una mostra del que passarà si ens fan anar a viure a les zones baixes de la Val", ha destacat la portaveu del col·lectiu Baqueira Somos Todos, Lis Cores, qui també ha explicat que tornaran a organitzar una marxa lenta de cara el dia 8 de desembre, durant el pont de la Puríssima i quan les estacions d'esquí registren un alt nombre de visitants.

L'acció d'aquest dissabte és una de les conseqüències de l'elevat cost dels lloguers a la zona que obliga els treballadors a viure en autocaravanes, tot i que estigui prohibit pernoctar en aquest vehicle a la Val d'Aran. Actualment, un centenar de temporers dormen en autocaravanes en dos espais proposats per l'Ajuntament de Naut Aran a Arties i en una àrea propera al pàrquing de Baqueira 1.500 on es poden fer estades de 72 hores com a màxim.

En tot cas, Cores assegura que les àrees suggerides "no són segures" ja que són zones inundables o prats inclinats sense disponibilitat de lavabos o aigua corrent. "Cada cop es tensa més la corda", ha considerat l'Alberto, un dels temporers que fa 5 anys que treballa a la Val d'Aran com a monitor d'esquí i cambrer. "Es nota que no volen autocaravanes a Naut Aran", ha afegit.

Per això, els temporers demanen a les administracions que s'habilitin zones per pernoctar amb caravanes als pàrquings de Baqueira Beret i la Val d'Aran amb els serveis necessaris, així com que es reguli el preu dels lloguers.

Potenciar l'habitatge per als temporers

Per la seva banda, el consistori de Naut Aran va aprovar el passat dijous en sessió plenària una modificació de Normes Subsidiàries (NNSS) per canviar l'ús d'una parcel·la de 1.800 metres quadrats situada a Baqueira a habitatges dotacionals. La intenció és construir 60 pisos de 30 metres quadrats destinats a 120 persones.

"Fa 4 anys ja es parlava que es construiria un edifici. No es va fer i no es farà", considera Cores, qui recorda que també es volia habilitar una zona per autocaravanes de cara aquesta temporada.

Comparteix

També t'interessarà