Toni Postius: "Necessitem un canvi de model i reivindicar el paper de Lleida vers la situació que viu el país"

LLEIDACOM/ Miquel de Santiago
16-05-2019
 • Toni Postius: "Necessitem un canvi de model i reivindicar el paper de Lleida vers la situació que viu el país"

Qüestions personals

 1. Amb quin color se sent més identificada com a persona?

El blau fort, però a conseqüència de la situació política que viu el país també et diré el groc.

 1. A que li agradaria dedicar-se quan tingui més de 70 anys?

Segurament reprendria els meus estudis de música que vaig iniciar quan era més jove.

 1. Quins treballs domèstics se li donen millor?

Soc de posar rentavaixelles, rentadores, em costa més planxar i cuinar és tot un repte.

 1. A què acostuma a jugar amb els seus fills, nebots, néts o fills d'amics?

M'agrada endur-me'ls al cinema a veure alguna pel·lícula que els hi agradi.

 1. Quina qualitat aprecia més en una persona?

La sinceritat i la honestedad, que una persona sigui transparent. Per contra, no soporto les persones intolerants i irrespectuoses.

 1. Té alguna persona o personatge de referència a la vida real?

Sempre m’ha agradat la història i em crida molt l’atenció la figura de Winston Churchill. Va ser una persona que li va tocar afrontar una situació molt complicada a l’hora de defensar el seu país i que, malgrat els embats que li va donar la vida, va ser capaç de sortir-se’n.

 1. Té algun lema personal?

No deixis per demà el que avui pots acabar.

 1. Ens pot dir algun acudit o humorista que li agradi especialment?

M’agradava moltíssim l’Eugenio, i respecte l'acudit, cap en particular i tots a la vegada.

En relació amb la ciutat

 1. De la ciutat de Lleida, quin és el seu "Racó amb encant" preferit?

N’hi han molts a nivell de ciutat, però justament m’agrada molt on ens vam fer la fotografia de grup de la candidatura, a l’amfiteatre dels Camps Elisis.

 1. Quins tres esdeveniments de qualsevol àmbit (cultural, econòmic, esportiu o social) dels molts que es fan a la ciutat al llarg de l'any, assenyalaria com més rellevants?

És evident i imprescindible assenyalar l’Aplec del Caragol. En segon lloc, la Fira de Titelles, per l’impacte que té a nivell de ciutat. D'altra banda, també m’agrada molt per afició a la música el Concurs de Piano Ricard Vinyes.

       3. Podria indicar-nos tres sectors d'activitat que al seu judici siguin més determinants perquè la ciutat tingui un futur pròsper?

L’agroalimentari és un sector importantíssim i a més natural que tenim per la propia indosincràcia de la ciutat i com a capital vertebradora d’una zona agroalimentària. També tenim un potencial molt gran al sector tecnològic, vinculat a les noves tecnologies i al desenvolupament de l’àmbit del software. Tenim empreses molt importants al Parc Científic amb les quals hi tenim molt camí a recórrer.

D’altra banda, està pendent de desenvolupar i és clau a nivell de ciutat és l’àmbit logístic. Tenim una molt bona posició com a cruïlla i porta d’entrada de Catalunya, a més de comptar amb sól, terreny i bones connexions. Hem de ser capaços d’aprofitar aquesta ubicació estratègica per esdevenir un pol logístic des del punt de vista comercial i d’empreses que necessiten sortir de la zona de Barcelona perquè estan saturades al no tenir més sòl disponibles.

Finalment, té molt potencial al món de les empreses culturals, amb moltes companyies molt potents relacionades amb l’àmbit teatral i que són referents a la resta de Catalunya i de l’Estat.

En relació amb el seu programa electoral

 1. En quin sector econòmic ha desenvolupat la seva vida professional?

Soc enginyer tècnic en informàtica de gestió i advocat. Respecte aquesta última, per qüestions de vinculació política no hi exerceixo. A casa som empresaris, la meva vinculació amb el món econòmic i professional sempre ha estat vinculat a l’empresa familiar.

 1. Amb quins tres punts del programa electoral del seu partit se sent més identificat?

D’entrada, amb tot allò que incideix en la necessitat de canviar el model a Lleida, des del punt de vista que no en tenim prou amb ser una capital de serveis i comercial. Hem de ser capaços de crèixer i un dels eixos principals serà fer de Lleida una ciutat on poder desenvolupar-se a nivell econòmic i financer. Partim de l’objectiu d’atreure inversions, empreses i talent. Sobretot es tracta de generar oportunitats per la gent jove que ha de marxar, pels que volen tornar i pels qui no troben feina actualment.

En segon lloc, també plantegem un segon eix important que té a veure amb l’atenció a les persones i l’humanisme de ciutat. En aquest sentit, incorporem a la candidatura l’Anna Campos, directora de la Fundació Aspros, molt vinculada al tercer sector. Hem d’afrontar molts reptes i portem moltes propostes en aquest camp.

Finalment, també fem una aposta claríssima per solventar els problemes que més afecten al dia a dia dels lleidatans i lleidatanes. Ens referim, per exemple, als serveis bàsics com la il·luminació de la via pública, de la neteja, la seguretat o del transport públic. També apostem per un canvi en el funcionament de la Guàrdia Urbana. Volem una policia de proximitat que enfronti el model actual, basat en la reactivitat, que quan passa alguna cosa s’actua.

 1. En què desitjaria influir per a millorar des del municipi la defensa del medi ambient?

En aquest camp plantegem que les places verdes siguin verdes i no estiguin “pintades” de color verd. Urbanísticament apostem perquè les zones verdes com la plaça Sant Joan, Ricard Vinyes, l’aparcament del camp d’Esports, qualificades com a tal, siguin zones verdes reals. Volem abandonar aquest model d’urbanisme dur per fer-lo més verd i sostenible.

També busquem fomentar el transport públic i plantegem una reforma de la xarxa i de les línies d’autobusos per tal que aquest servei sigui útil i molta gent deixi el transport privat.

Un altre gran eix verd que tenim a la ciutat és el parc del Segre, que comença des del Parc de la Mitjana fins als aiguamolls de Rufea. Cal que aquest estigui per al gaudi de la ciutadania, utilitzar-lo per a la pràctica esportiva i que enllaci amb tot l’entramat de camins municipals. Tenim un terme municipal molt gran i ho hem d’aprofitar i potenciar des del punt de les pràctiques saludables.

A més, plantegem polítiques adreçades a la reforma i rehabilitació del parc d’habitatges de la ciutat, que comença a estar envellit.  En aquest sentit, posem l’accent en aquelles reformes que permetin aprofitar l ainstal·lació de plaques solars, l’eficiència energètica d’aquest locals, que permetin utilitzar sistemes de calefacció no bastas en el gasoil i dirigir-nos cap a l’energia neta.

Plantegem també diverses qüestions relacionades amb el reciclatge, perquè entenem que cal potenciar la classificació de residus, la qual ens afavoreix tant des del punt de vista econòmic com mediambiental.

 1. Quina pregunta li agradaria afegir en aquesta entrevista?

M’agradaria incidir amb el paper que ha de jugar Lleida vers la situació del país i la política d’aliances. Nosaltres creiem que la ciutat necessita un canvi i passar pàgina després de quaranta anys dels socialistes i quatre del pacte del 155. Reivindiquem doncs que Lleida exerceixi com a capital en aquest procés d’emancipació nacional. En aquestes properes eleccions parlem no tan sols de model de ciutat amb propostes concretes, sinó també de quin rol ha de jugar Lleida vers Catalunya i la situació dels exiliats i dels presos polítics.

En relació amb Lleida.com

 • Coneixent el diari digital Lleida.com, quins consells ens pot donar per tal de millorar la nostra tasca?

Us plantejaria fer un esforç afegit per tal d’incrementar la tasca des del punt de vista de la difusió de les xarxes socials. Sé que doneu aquesta empenta extra i que no és fàcil, però trobo necessari guanyar visibilitat en aquest sentit.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next