Torna el [festival] NATURES amb prop d'una vintena de propostes artístiques en l'entorn rural

REDACCIÓ
Publicat: 
01-09-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Torna el [festival] NATURES amb prop d'una vintena de propostes artístiques en l'entorn rural
  Peu de foto: 
  [festival] NATURES

La petita localitat de la Noguera l’Alzina de l’Aguda, un poble agregat al municipi de Vilanova de l’Aguda amb només 20 habitants, serà l’escenari els dies 1 i 2 d’octubre del [festival] NATURES. En aquesta 4a edició hi confluiran 18 propostes artístiques en l’entorn rural: treballs de dansa, arts del moviment i arts plàstiques amb artistes nacionals i internacionals, així com un concert cada dia. Tot i això, prèviament el festival acull les residències dels artistes que s’iniciaran el cap de setmana del 9 de setembre i s’allargaran fins el dia 28 d’octubre. Es tracta d’artistes que treballaran a l’Alzina les seves creacions que es mostraran durant el festival. D’altra banda, la mostra també programa laboratoris de creació a posteriori del festival, concretament els dies 15 i 16 d’octubre. Per tant, la dansa contemporània, les arts escèniques i les arts plàstiques envairan aquest petit nucli rural de la Noguera al llarg de més d’un mes.

El propòsit del festival és potenciar i donar a conèixer l’art contemporani (dansa, arts del moviment i arts plàstiques) a l’entorn rural i des del món rural, contribuint a la descentralització de l’art, a la connexió amb la natura, al desenvolupament d'un art sostenible i respectuós amb el medi ambient, a la inclusió i intercanvi entre públic divers i en el seu conjunt, a una societat més sensible, saludable i rica, es visqui on es visqui.

La mostra, promoguda per la coreògrafa i ballarina Olga Tragant i l’artista plàstic Jaume Amigó gira al voltant de propostes artístiques que dialoguen amb la natura, concretament amb el paisatge rural del lloc. “Volem que la dansa i l’expressió artística siguin un fruit més de la terra” explica Olga Tragant, resident a l’Alzina juntament amb Jaume Amigó des de fa 17 anys. Crear una nova ruralitat des de la dansa i les arts plàstiques és un dels objectius centrals del NATURES: “Un espai on repensar, sentir i apreciar l’art des de la natura i on viure la natura des de l’art” afirma Amigó. 

Es pot dir doncs, que el festival, a través de l’art i la cultura presenta un context ideal per donar visibilitat al món rural, aportant una nova mirada i un “nou valor al territori” tal i com expliquen els organitzadors per als quals “la natura i l’entorn rural són inspiració i estímul i un espai idoni per a la creació i el desenvolupament artístic”.

El dissabte 1 d’octubre començarà amb una acció artística que convidarà a laparticipació. Després seguirà una mostra de dansa contemporània de companyies convidades que oferiran una mirada especial i contemporània a la vida del camp i la memòria dels pobles  i el diumenge a la tarda s’organitza la passejada - recorregut itinerant amb tot el públic per veure les propostes artístiques cultivades en el propi paisatge de l’Alzina. El diumenge al matí es reserva per acollir una xerrada sobre el potencial creatiu en el món rural actual, un taller per despertar els sentits i connectar amb la natura i un dinar comunitari. 

Tret de sortida amb les residències artístiques  

Prèviament al festival es porta a terme el programa de Residències de creació que s’adreça a creadors professionals tant emergents com consolidats que vinguin dels camps de la dansa, les arts del moviment i de les arts plàstiques i visuals. Les residències de creació són, de fet, una part integral i essencial del festival.

Aquest serà el 4art any que el festival Natures integra aquest programa que aposta per treballs específics que parteixin de l’entorn de l’Alzina per a la seva creació. Enguany un dels projectes residents comptarà amb la participació del col·lectiu de l’Associació Alba /Fundació Santacreu de Guissona, que col·laborarà en la creació d’una peça de land Art  juntament amb l’artista Jaume Amigó.

Projectes i artistes seleccionats a les residències i mostra a la 4a edició 

El NATURES acull un total de 8 projectes / artistes, 4 propostes de dansa/moviment/cos i 4 d’arts plàstiques/visuals. Aquest any els seleccionats, que faran les seves residències a l’Alzina del 9 al 28 de setembre són els següents:

 • EU (aproximació 01) / Fàtima Campos i Joaquín Jara (Barcelona)
 • SAMSA / Col·lectiu Escarabat /  Laura Dorna (Cardedeu, BCN)
 • EURITMIA / Dario Escriche (Teruel, Aragón)
 • CONSTEL·LACIONS / Daniela Frongia  (Sardenya, Itàlia)
 • BRANQUILLONS I ALTRES CONSTEL·LINS /Francesca Llopis (Barcelona)
 • ARRÒS / Anna Mateo i Miguel Barreto (València)
 • LENINA a l’Alzina de l’Aguda / Georgia Vardarou (Grècia /St. Sadurní d’Anoia).
 • SENSE TÍTOL / Jaume Amigó i el Col·lectiu del CR Cal Santacreu – Associació Alba (l’Alzina i Guissona)

 Espai: el tragantCAMP

L’any 2005 la ballarina i coreògrafa Olga Tragant i l’artista plàstic Jaume Amigó, van adquirir unes antigues granges de pollastres que havien estat en desús feia molts anys. Al llarg d’aquest temps han anat restaurant aquests espais. Des de fa anys, s’hi troba l’estudi de treball de l’artista Jaume Amigó i més recentment, s’ha rehabilitat un espai per a les activitats de dansa i pràctiques corporals. 

L’espai tragantCamp és la seu del [festival] NATURES i un espai que desenvolupa diverses activitats de divulgació i creació artística. Es troba a l’Alzina de l’Aguda un poblet de 20 habitants situat a la comarca de la Noguera (Lleida) entre els pobles de Guissona i Ponts, a 125 km de distància de Barcelona i a 110 km de Lleida. Envoltat de camps d’ordi i blat, i d’alguns bosquets d’alzines i roures, és un entorn molt tranquil i silenciós, amb cels especialment estrellats.

Comparteix

També t'interessarà