Tornen les visites guiades al Molí d'Espígol

REDACCIÓ
14-06-2021
  • Molí de l'Espígol
    Peu de foto: 
    Foto d'arxiu de les visites al Molí de l'Espígol. Foto: Agència Catalana del Patrimoni Cultural
  • Molí de l'Espígol
    Peu de foto: 
    Visites guiades al Molí de l'Espígol

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l'Ajuntament de Tornabous (Urgell) reprendran les visites guiades gratuïtes a la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol els mesos de juny, juliol, agost i setembre amb l'objectiu de donar a conèixer aquest jaciment ibèric, un dels més importants del país.

L'objectiu de la iniciativa és facilitar l'accés dels ciutadans al jaciment i promoure'n la
difusió i coneixement. D'aquesta manera, els dies 26 de juny, 31 de juliol, 28 d'agost i 25 de setembre a les 11 del matí el jaciment obrirà les portes de forma gratuïta per explicar la
història del poble ibèric dels Ilergets a través de les restes arqueològiques d'una de les seves grans ciutats, el Molí d'Espígol. Aquest jaciment va ser probablement la capital del poble ilerget i algunes teories la identifiquen amb la mítica ciutat ilergeta d'Atanagrum.

El programa de visites el durà a terme l'equip d'educadors i educadores de l'empresa Iber,
Arqueologia, Patrimoni i Turisme i tindran una durada aproximada d'una hora i mitja. Les
visites també inclouran un tast de cervesa Iberika. Per motius sanitaris l'aforament és limitat i serà imprescindible fer reserva prèvia al telèfon 977 638 556 o al correu electrònic:
reservesmonuments.acdpc@gencat.cat

Segons la recerca arqueològica, la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol va ser un dels assentaments urbanístics més destacats de la cultura ilergeta, un centre polític i econòmic de primer ordre que podria identificar-se amb l'antiga ciutat d'Atanagrum, la capital dels ilergets segons l'historiador romà Titus Livi.

Un equipament renovat

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural va renovar durant l'any 2019 la museografia del
centre d'acollida de visitants de la ciutat ibèrica del Molí de l'Espígol amb l'elaboració de nous continguts interpretatius i la creació d'un audiovisual que explica la història dels coneguts cabdills ilergets Indíbil i Mandoni.

Un dels elements destacats és la recreació hipotètica de com hauria sigut la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol en el moment de la seva màxima esplendor. El dibuix de la ciutat es basa en els resultats de les campanyes arqueològiques i en les interpretacions que n'han fet els arqueòlegs i és un recurs de primer ordre per millorar la comprensió del jaciment. El projecte es va completar amb l'elaboració d'un audiovisual que relata la història dels coneguts cabdills ilergets Indíbil i Mandoni i que porta per títol 'Atanagrum'.

Els ilergets

Amb el nom d’Ilerget és conegut el poble ibèric que habitava les planes dels rius Segre i Cinca. Les fonts clàssiques en parlen des del segle VI aC. i els coneixem a través dels llibres d’història grecs i romans que expliquen la seva implicació en les grans guerres del seu temps i, sobretot, durant la Segona Guerra Púnica que va enfrontar Roma i Cartago pel domini del Mediterrani.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?