Torra diu que recuperar els ajuts del PUOSC és “bàsic per al desenvolupament del país”

C. SANS
23-05-2019
  • Torra diu que recuperar els ajuts del PUOSC és “bàsic per al desenvolupament del país”

El president de la Generalitat, Quim Torra, va presentar ahir als alcaldes de l’Alt Urgell el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), que s’ha aprovat recentment, per al període 2020-2024. És la primera convocatòria des del 2012 i Torra s’hi va referir com una eina “bàsica per al desenvolupament i el futur del país”. Va fer aquestes declaracions a Estamariu, on va participar en una sessió del consell d’alcaldes.

Aplicarà a l’estiu l’estratègia de desenvolupament econòmic al Sobirà i a l’Alt Urgell

El nou pla estarà dotat amb més de 250 milions d’euros, dels quals noranta milions aniran destinats a municipis de menys de 5.000 habitants. Torra va destacar que aquesta suma servirà per “desenvolupar infraestructures i serveis” i “assolir l’equilibri territorial que perseguim”. Es va referir a la “importància de cobrir les necessitats inversores del món local” i va destacar que aquesta línia d’ajudes és el principal instrument de cooperació econòmica per portar a terme les obres i serveis de competència municipal.

El Govern preveu que les aportacions de fons per part de les quatre diputacions catalanes complementi la línia general d’inversions i la de finançament per als municipis petits del POUSC. En aquest sentit, Torra va recalcar que l’objectiu és “crear complicitats” amb les administracions, siguin municipals o supramunicipals, per poder dur a terme “polítiques de proximitat de qualitat”. D’altra banda, el president de la Generalitat va anunciar que l’Alt Urgell s’afegirà al Pallars Sobirà com a primeres comarques on la Generalitat aplicarà el projecte de dinamització territorial batejat com Un país d’oportunitats, un país viu, que es va aprovar a començaments d’aquest mes. Es posarà en marxa en els dos territoris lleidatans i a la Terra Alta aquest estiu, mentre que set comarques més s’hi hauran de sumar a partir del setembre. Torra va destacar que s’iniciarà allà on “tenim signes d’alerta per envelliment i despoblació”, encara que va puntualitzar que l’objectiu és estendre’l de forma progressiva “a tot el país”.

Per al president, la nova estratègia “és una solució integral” i una eina “que reforçarà l’aliança” entre el Govern i els territoris “treballant de forma bilateral i amb polítiques transversals”. Durant les pròximes setmanes es constituirà la comissió plenària, que serà el punt de partida del treball. Entre els objectius, el president Torra va destacar “el creixement i la diversificació econòmica, i la millora del nivell de vida i de l’ocupació”.

“Batet prendrà la millor decisió sobre els nostres diputats presos”

El president de la Generalitat es va pronunciar sobre la possible suspensió dels diputats al Congrés d’Esquerra i Junts per Catalunya en presó preventiva. Ho va fer poc abans que la presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, traslladés la responsabilitat d’aquesta decisió al Tribunal Suprem. Durant la visita a l’Alt Urgell, Torra va assegurar que no tenia “cap dubte” que Batet, “que és una presidenta catalana”, prendrà “la millor decisió per als nostres diputats i companys presos polítics”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?