Torra fa una crida a Lleida a la mobilització massiva per aconseguir la independència

REDACCIÓ
10-09-2019
  • Torra fa una crida a Lleida a la mobilització massiva per aconseguir la independència
  • Torra fa una crida a Lleida a la mobilització massiva per aconseguir la independència
  • Torra fa una crida a Lleida a la mobilització massiva per aconseguir la independència

Ahir a la tarda es va celebrar a la Seu Vella, l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya i en en el qual han participat l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Generalitat, Quim Torra; el de la Diputació, Joan Talarn, i el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.

El president de la Generalitat, Quim Torra ha iniciat el seu discurs institucional amb un vers del poeta Jaume Agelet i comparant el simbolisme de la Seu Vella amb l’esperança d’un país amb la voluntat de ser, el desig d’emprendre i continuar endavant per aconseguir un futur lliure. “Hem de preparar-nos per la majoria d’edat que significa tenir un estat independent”, ha dit.

Torra ha remarcat que no volíem “res que no vulguin les democràcies modernes d’arreu del món, però tampoc menys. I ho volem aconseguir votant, debatent, consensuant de manera pacífica i cívica”. Alhora, ha responsabilitzat al Regne d’Espanya de no acceptar les vies democràtiques per resoldre els conflictes. “Si l’Estat espanyol no respecta la voluntat dels catalans, ens plantarem. No ens resignem a la submissió. No ho vam fer el 1707 ni el 1714. Resoldrem el futur de Catalunya de forma ordenada i pactada. Però si la resposta és la prohibició, l’amenaça, la presó, l’exili i la por, nosaltres no deixarem d’avançar, perquè la por no ens paralitzarà”.

Aquest Onze de Setembre ha de ser l’inici d’una nova etapa, segons Quim Torra. “Ha de ser el tret de sortida que ens ha de fer recuperar el tremp i les ganes de fer possible allò que algú va pensar que seria impossible”. I en aquest sentit ha manifestat que “com a President de la Generalitat tinc el compromís de culminar el camí cap a la independència, però la responsabilitat la tenim tots, institucions, partits, entitats i ciutadania, que és qui ha de marcar el rumb de Catalunya”.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat “deixar d’acumular ressentiments entre els catalans i les catalanes, i bastir tots els ponts possibles, perquè el repte que tenim no és com podem convertir-nos en iguals, sinó com podem cooperar entre els qui defensem la construcció nacional i com podem conviure fins i tot amb aquells dels quals estem més distanciats”.

El paer en cap ha encoratjat els presents a no tenir por del futur. “No hem de fer política en funció de les nostres sensacions fugades, ni hem de tenir por a reaccionar davant la injustícia. Lacte més revolucionari és confiar en nosaltres mateixos i també fer-ho en els altres. El que ens orienta i ens manté alerta i fora de l’estat de xoc és gestionar i mantenir el relat d’un moviment republicà i sobiranista que ha crescut de baix a dalt”, ha dit.

Les agrupacions Cor de Cambra Absis d’Ivars d’Urgell i Cor Àuria de Tàrrega han estat les encarregades de posar la nota musical a l’acte commemoratiu de la Diada Nacional amb les seves interpretacions en l’intermedi dels parlaments. Han obert l’acte amb ‘El Cant del Poble’, de Josep Maria de Sagarra i Amadeu Vives; han continuat amb ‘Cançó de la Barca’, de Ventura Gassol i Josep Fontbernat, i l’han clos amb ‘Som catalans’, de Joan Llongueres, després del discurs del president Torra.

A la sortida de la nau central de la Seu Vella, les agrupacions corals han interpretat ‘Els Segadors’ i les autoritats han realitzat l’ofrena floral davant el monòlit del Turó que recorda els fets de la Guerra de Successió.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next