Torra insta Ros a “lluitar junts per la llibertat d’expressió” i rebutja “criminalitzar” llaços

R. RAMÍREZ
28-05-2018
  • Torra insta Ros a “lluitar junts per la llibertat d’expressió” i rebutja “criminalitzar” llaços

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, “lluitar junts per la llibertat d’expressió” i va expressar el seu rebuig a “criminalitzar colors, expressions i llaços”. “Tinc plena confiança que la polèmica dels llaços grocs no ho serà a Lleida”, va dir, i va desitjar que la ciutat “estigui a l’avantguarda de la defensa dels drets civils i polítics dels catalans” amb “respecte a la llibertat d’expressar-se de tota la ciutadania”. Torra va fer aquestes declaracions en presència de Ros durant la visita a l’Aplec del Caragol, el primer viatge a la capital del Segrià des que va assumir la presidència.

El groc, precisament, no va faltar durant la visita del president. Un grup de membres del CDR va acompanyar la comitiva institucional portant un pendó d’aquest color amb imatges de Carles Puigdemont i Carme Forcadell. El que havia de ser un recorregut protocol·lari pel recinte de l’Aplec es va convertir en un bany de masses com rares vegades s’ha vist a Lleida. A cada pocs passos, algú sortia al pas de Torra per estrènyer-li la mà, fotografiar-se amb ell o dedicar-li unes paraules d’ànim. Desconcertat per tantes mostres de suport, va tardar dos hores a travessar l’espai de les penyes, una distància que normalment es recorre en tot just dos minuts. Consignes com “llibertat presos polítics” i “ni un pas enrere” van acompanyar el recorregut pel recinte de l’Aplec del Caragol, mentre que algunes de les bandes de les penyes van tocar Els Segadors i la Santa Espina al pas de la comitiva de la Generalitat, la Diputació i la Paeria. Només alguns membres d’una única colla van increpar el president Torra cap al final del recorregut amb crits de “fora, fora” i “Espanya, Espanya”.

D’altra banda, Torra es va referir a la moció de censura que impulsa el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i va insistir que cal conèixer “quin és el seu programa per a Catalunya” abans de decidir el seu posicionament. Va recordar que “en el franquisme, socialistes i catalanistes lluitàvem pels mateixos ideals, que passaven pel dret a l’autodeterminació” i va afegir que “volem per a Catalunya la mateixa llibertat que per a Espanya, i això porta el nom de república”.

Ros insisteix en la “neutralitat” i reclama “moderació”

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, no va respondre a la petició de Torra quan aquest la va fer pública davant dels mitjans de comunicació. Sí que va accedir a fer-ho al concloure el recorregut pel recinte de l’Aplec, en el qual es van escoltar crits que demanaven la dimissió del primer edil. Va insistir a declarar-se partidari de mantenir la “neutralitat” als espais públics (una cosa que el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va demanar la setmana passada a tots els ajuntaments catalans), encara que va puntualitzar que “no anem buscant llaços grocs per retirar-los”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertat confinar de nou Lleida i el Baix Segrià?