Tot a punt per a un Sant Joan diferent

REDACCIÓN/ACN
Publicat: 
22-06-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tot a punt per a un Sant Joan diferent

Les mesures de seguretat i protecció seran les protagonistes demà de la nit de Sant Joan, la primera gran festa al calendari després de tres mesos de confinament a causa de la pandèmia pel coronavirus. El principal objectiu és evitar contagis, malgrat que al final de l’estat d’alarma ja no hi hagi prohibicions més enllà de mantenir distàncies i l’ús de mascaretes. Tanmateix, la Generalitat aconsella que, per evitar contagis, s’aposti aquest any per fugir de les aglomeracions i celebrar revetlles familiars, amb grups reduïts de familiars i amics amb els quals es té un contacte habitual.

El departament d’Interior, així com els diferents ajuntaments, ha establert dispositius especials per a la nit de Sant Joan. A les recomanacions habituals per eludir riscos per l’ús de petards i fogueres, s’afegeix la importància d’evitar aglomeracions. Per a l’ocasió, també es reforçarà el 112 per atendre un augment de les trucades, ja que la nit i demà de Sant Joan, amb la de Cap d’Any, són les dates amb més activitat per al servei d’emergències. Recomanen no portar envasos de gel hidroalcohòlic a les butxaques quan es tirin petards, ja que és una substància inflamable.

 

Els Bombers van sufocar ahir dos focs de vegetació causats per petards al Secà de Sant Pere

 

A falta d’un dia per a la revetlla, les vendes de petards s’han animat en un any en què els clients opten per assortiments preparats, amb bengales i fonts de colors també com a protagonistes. En l’àmbit gastronòmic, els pastissers confien a mantenir les vendes aquest any malgrat la situació de crisi sanitària i el sector preveu vendre 195.000 coques dolces i 160.000 de recapta, mantenint així les xifres del 2019 a la província de Lleida. Els preus també seran similars, ja que se situaran entre els 18 i els 28 euros el quilo, amb una aposta més decidida pel producte de proximitat.

La pandèmia no impedirà celebrar la nit més màgica de l’any i els municipis han organitzat iniciatives diferents per evitar aglomeracions. A la Seu d’Urgell, substituiran la tradicional foguera per un espectacle pirotècnic que encendran els Diables de l’Alt Urgell amb la flama. Al Palau d’Anglesola, l’ajuntament anima els veïns a celebrar la revetlla en grups reduïts i encendre bengales a les onze de la nit. I respecte a Alcarràs, a més del repic de campanes, membres de l’associació 50 i Més ballaran sardanes a la plaça de l’Església per donar la benvinguda a l’estiu.

Així mateix, s’insta a tenir màxima preocupació amb els petards per evitar incendis i ja s’han registrat els primers focs de vegetació urbana a causa de la pirotècnia. Ahir a la tarda, els Bombers de la Generalitat van sufocar dos incendis que es van produir amb poques hores de diferència a l’avinguda Torre Vicens del Secà de Sant Pere de Lleida.

Acte simbòlic a la baixada de les falles a Sort

La baixada de les falles a Sort també s’ha adaptat a la crisi sanitària i l’acte tradicional s’ha suspès. Tanmateix, dos representants de cada poble del municipi (un total de quinze) van portar dissabte una falla i es van reunir per fer la baixada nocturna. Per la seua banda, Vilaller també prepara un acte simbòlic demà dimarts per a la baixada de falles i repartirà una falla a cada casa del municipi, amb una inscripció commemorativa, a més d’una botella de vi i coca de sucre.

Comparteix

També t'interessarà