Tots els grups menys Cs exigeixen a Endesa condonar el deute a les famílies vulnerables

MARIA MARQUÈS
26-09-2019
  • Tots els grups menys Cs exigeixen a Endesa condonar el deute a les famílies vulnerables

Tots els grups municipals excepte Ciutadans exigeixen a Endesa que condoni el deute d’1,5 milions d’euros que acumulen 1.261 famílies vulnerables de la ciutat de Lleida, i per la seua part l’elèctrica exigeix a la Paeria assumir-la al 50% per evitar tallar el subministrament. Així ho van comunicar ahir edils dels grups en una reunió amb representants de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, que van reclamar la Paeria “un front comú que deixi clar que l’únic marc legal és la llei 24/2015 i que no es pot produir cap tall de subministrament”. Els grups del govern (ERC, JxCat, Comú), PSC i PP presenten una moció conjunta al ple de demà, en suport de la llei 24/2015 i en contra dels talls de llum.

La portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, va dir que “hem demanat votar la moció per punts, ja que no estem d’acord amb la condonació del deute, perquè Endesa no l’assumirà”. En aquest sentit, va considerar que “ha de ser la Generalitat la que negociï amb l’elèctrica i es firmi un conveni que especifiqui qui ha d’assumir el deute per llum”.

Denuncien que el deute només suposa el 0,4% del benefici d’Endesa en quatre anys, de 5.400 milions

Per la seua banda, la portaveu de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, també va assenyalar que “s’ha d’especificar qui assumirà el deute actual i futur a través d’un conveni firmat entre Generalitat i les administradores de llum”. Tot i així, va afirmar que “només Endesa és la responsable del deute [a tot Catalunya, prop de 25.000 persones deuen més de 21 milions d’euros], que és il·legítim perquè l’elèctrica no ha portat a terme millores contractuals necessàries perquè el deute sigui el mínim. Estem parlant d’una empresa que en quatre anys ha obtingut 5.400 milions d’euros nets de benefici i el que reclama no arriba ni al 0,4 per cent”. A més, Campuzano es va mostrar “preocupada” perquè “Endesa no ha dit públicament que no efectuarà els talls de subministrament, que són il·legals.”

Per la seua banda, el govern de la Paeria va afirmar que “no es permetrà cap tall de subministraments bàsics”.

Fonts d’Endesa van explicar ahir que s’està negociant com abordar el deute amb les administracions.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Estàs a favor de l'ajornament de les eleccions catalanes al maig?