Tremp incorpora un Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals

ACN
Publicat: 
12-04-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tremp incorpora un Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals
    Peu de foto: 
    Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (ACN)
  • Tremp incorpora un Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals
    Peu de foto: 
    Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (ACN)

Tremp ha incorporat un nou Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals per executar treballs de prevenció d'incendis a les comarques lleidatanes. Aquest reforç està format per sis persones amb vehicles específics per fer tasques de prevenció i primera intervenció en incendis agrícoles i forestals. La nova unitat ja està operativa des d'aquesta mateixa setmana i fins a l'1 de juny faran tasques de manteniment d'infraestructures de prevenció d'incendis forestals. De l'1 de juny fins al 30 de setembre se centraran en la vigilància i primera intervenció en incendis. La incorporació s'emmarca en el Pla de prevenció d'incendis 2022-2025.

La inversió econòmica que es destina al nou Pla presentat a principis d'any ha fet possible que les brigades del GEPIF a Catalunya passin de tres a vuit amb un total de 52 components per donar a tot el territori.

Fins ara hi havia tres equips que actuaven des de Vilamalla (Alt Empordà), Torreferrussa a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental) i Benifallet (Baix Ebre). Amb el nou Pla s'establiran cinc noves unitats permanents distribuïdes a Ulldemolins (Priorat), Constantí (Tarragonès), Arnes (Terra Alta), Tremp (Pallars Jussà) i Calaf (Alta Anoia). Concretament, la unitat territorial de Girona està formada per 7 components, la de Barcelona per 9, les de les Terres de l'Ebre per 13, a Tarragona hi ha 6 components, a la Catalunya Central 11, i 6 a l'Alt Pirineu i Aran.

Tasques del GEPIF

Aquestes tasques són la revisió de punts d'aigua, i això inclou la neteja del perímetre, i la comprovació i reparació si escau del subministrament d'aigua; també el manteniment dels camins de la xarxa bàsica de prevenció d'incendis forestals, que inclou les franges de protecció a banda i banda del camí, l'obertura d'espais per facilitar l'entrada dels vehicles d'extinció i el manteniment dels giradors per facilitar les maniobres en cas d'incendi. A més, també es durà a terme el manteniment dels tallafocs estratègics existents i de les zones de seguretat d'aquells espais molt visitats durant l'estiu i que en cas d'incendi poden oferir zones segures als visitants.

Campanya de borrissol, per evitar incendis de ribera

Aquesta primavera també es portarà a terme la campanya del borrissol. Es tracta d'actuar en aquelles zones on estadísticament es produeixen els incendis per l'acumulació del borró dels pollancres (molt inflamable). Aquests incendis comencen en els boscos de ribera i es poden estendre ràpidament a les masses forestals properes. L'actuació del GEPIF consisteix a mullar amb aigua mitjançant els camions aquestes acumulacions per canviar la seva estructura i evitar la propagació explosiva.

En cas d'activació del nivell 2 del Pla alfa en les diferents zones de treball, aquestes unitats deixarien momentàniament les feines silvícoles per fer tasques de vigilància. El Pla alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d'incendi que es produeixin.

Vigilància i primera intervenció d'incendis

De l'1 de juny fins al 30 de setembre se centraran en la vigilància i primera intervenció en incendis, que inclou la campanya de la sega, exclusivament pensada per donar suport a la pagesia en la recol·lecció del cereal. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d'una banda, un efecte dissuasiu i d'una altra aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius.

Les rutes de vigilància vénen marcades segons els dos mapes de perill que elaboren diàriament els tècnics del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals. Un és el mapa d'ignició del cereal durant la campanya de la sega, i el segon que es realitza cada dia de l'any és el mapa del perill d'incendi forestal que activa el Pla alfa.

Una inversió necessària per afrontar l'emergència climàtica

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha multiplicat per sis el pressupost destinat a la prevenció d'incendis forestals. El nou Pla de prevenció d'incendis 2022-2025 suposa una inversió total de més de 72 milions d'euros; és a dir, ha passat de 3 milions a 18 milions d'euros anuals.

Aquest increment forma part d'un pla de xoc emmarcat en l'actual situació d'emergència climàtica i enfocat a destinar molts més recursos a la prevenció per dur a terme actuacions ambientals que protegeixin i conservin els ecosistemes forestals de Catalunya. El nou pressupost servirà per reforçar els treballs de prevenció d'incendis que ja s'estan portant a terme, però també per iniciar noves mesures com aquests nous equips del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals, la creació d'una aplicació per gestionar les activitats amb risc d'incendi, o la modernització dels materials de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), una línia d'ajuts per a propietaris privats, entre d'altres.

Comparteix

També t'interessarà