Tret de sortida a la 4a edició del [festival] NATURES

REDACCIÓ
Publicat: 
02-10-2022
Actualitzat: 02-10-2022 7:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Tret de sortida a la 4a edició del [festival] NATURES
    Peu de foto: 
    Andreu Trias
  • Tret de sortida a la 4a edició del [festival] NATURES
    Peu de foto: 
    Andreu Trias

La petita localitat de la Noguera L’Alzina de l’Aguda, un poble agregat al municipi de Vilanova de l’Aguda amb només 20 habitants, donava ahir 1 d'octubre el tret de sortida al [festival] NATURES, propostes artístiques en l’entorn rural, que enguany arriba a la seva quarta edició. El festival programa aquest any un total de 17 propostes artístiques, treballs de dansa, arts del moviment i arts plàstiques amb artistes nacionals i internacionals, a més d’altres activitats. La jornada d’avui dissabte s’ha iniciat amb una acció artística que convidava a la participació. Després, ha tingut lloc una mostra de dansa contemporània de companyies convidades que han ofert una mirada especial i contemporània a la vida del camp i la memòria dels pobles.

Avui, per a la jornada final del festival, està prevista una xerrada a càrrec de la geògrafa, antropòloga i escriptora Rosa Cerarols, que amb el títol ‘Paisatges tocats per l’art’, reflexionarà al voltant de la geocreativitat en entorns rurals.

Posteriorment, un taller de la ballarina i pedagoga Ona Mestre convidarà els assistents a sentir-se en el paisatge amb una sessió que porta per títol ‘El vibrar del cos, la veu i la natura’. Carme Marquilles, filla de l’Alzina, i coneixedora dels racons i curiositats del poble, guiarà el passeig per la localitat als visitants i descobrirà la memòria i les curiositats, així com la història i els costums i transformacions que han anat succeint-se en el món rural.

El dinar de germanor servirà d'equador entre les activitats del matí i les de la tarda, que consistiran en una passejada amb el públic per veure les creacions cultivades a l’Alzina per part dels artistes residents, tant de dansa, com d’arts plàstiques. El festival posarà el punt final amb un concert de l’Orquestrina Trama, que reviurà melodies i cançons amagades.

Sobre el [festival] NATURES

El propòsit del festival és potenciar i donar a conèixer l’art contemporani (dansa, arts del moviment i arts plàstiques) a l’entorn rural i des del món rural, contribuir a la descentralització de l’art fent una societat més sensible i rica, es visqui on es visqui. La mostra, promoguda per la coreògrafa i ballarina Olga Tragant, i l’artista plàstic Jaume Amigó, gira al voltant de propostes artístiques que dialoguen amb la natura, concretament amb el paisatge rural del lloc. “Volem que la dansa i l’expressió artística siguin un fruit més de la terra” explica Olga Tragant, resident a l’Alzina juntament amb Jaume Amigó des de fa 17 anys. Crear una nova ruralitat des de la dansa i les arts plàstiques és un dels objectius centrals del NATURES: “Un espai on repensar, sentir i apreciar l’art des de la natura i on viure la natura des de l’art” afirma Amigó.
Es pot dir doncs, que el festival, a través de l’art i la cultura presenta un context ideal per donar visibilitat al món rural, aportant una nova mirada i  “nou valor al territori”, i al mateix temps, com expliquen els organitzadors, “la natura i l’entorn rural són inspiració  i estímul i un espai idoni per la creació i el desenvolupament artístic”.

El tragantCAMP

L’any 2005 la ballarina i coreògrafa Olga Tragant i l’artista plàstic Jaume Amigó van adquirir unes antigues granges de pollastres que havien estat en desús feia molts anys. Al llarg d’aquest temps, han anat restaurant aquests espais. Des de fa anys, s’hi troba l’estudi de treball de l’artista Jaume Amigó i més recentment, s’ha rehabilitat un espai per a les activitats de dansa i pràctiques corporals. 
 
L’espai tragantCamp és la seu del [festival] NATURES i un espai que desenvolupa diverses activitats de divulgació i creació artística. Es troba a l’Alzina de l’Aguda un poblet de 20 habitants situat a la comarca de la Noguera (Lleida) entre els pobles de Guissona i Ponts, a 125 km de distància de Barcelona i a 110 km de Lleida. Envoltat de camps d’ordi i blat, i d’alguns bosquets d’alzines i roures, és un entorn molt tranquil i silenciós, amb cels especialment estrellats.

Comparteix

També t'interessarà