Triple exposició a Tàrrega per commemorar el centenari del naixement de Lluís Trepat
Tàrrega recordarà la figura del pintor Lluís Trepat amb L’avantguarda insubornable: centenari del naixement de Lluís Trepat Padró (1925-2022) una tríada expositiva que s’ha iniciat aquest dijous al Museu Tàrrega Urgell. Durant tot l’any, diferents equipaments culturals de la ciutat acolliran un centenar d’obres d’aquest artista pioner de l’art abstracte a les comarques lleidatanes.
La selecció del Museu Tàrrega Urgell se centra en la part més abstracta de la seva obra, de 1955 a 1962, amb diferents peces que es podran visitar fins al 28 de setembre en diferents sales de l’espai museístic. El comissari de les tres mostres, Francesc Gabarrell, ha explicat que es tracta d'un pintor “que ha tingut una trajectòria immensa i que nosaltres en destaquem el que realment forma part de la història de l'art de Catalunya”.
L’Arxiu Comarcal de l’Urgell, per la seva part, acollirà una exposició de caràcter més biogràfic oberta al públic fins al 8 de juliol i en la qual s’explora la seva part més humana i les persones que el van influir amb fotografies i material de l’arxiu familiar. Finalment, la Sala Marsà presentarà del 12 de juny fins a finals de setembre un seguit de peces exposades el 1972 a la Petite Galerie de l’Alliance Française de Lleida on es podrà veure “el Lluís Trepat més reivindicatiu, més polític i més compromès socialment”, ha apuntat el comissari. Per seleccionar i dissenyar les exposicions, Gabarrell ha comptat amb la col·laboració dels fills de Trepat. Clara Trepat, una de les filles, ha assegurat que “és com si el pare tornés a estar entre nosaltres” a través de les seves pintures.
L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha definit la mostra com una “exposició total” que mai s’havia viscut a la ciutat dedicada a un pintor que “quan als anys cinquanta hi havia certa foscor, ell va tornar i ens va portar el color”. Pijuan també ha destacat el fet que Trepat és “un dels molts artistes que va sortir de l’escola d’arts i oficis”.
Anteriorment, l’any 2014, el Museu Morera de Lleida i el Museu Tàrrega Urgell van acollir una exposició retrospectiva de tot el conjunt de la seva obra. En aquesta ocasió, Francesc Gabarrell ha explicat que “no tenia molt sentit que tornéssim a repetir la mateixa exposició” i que per aquest motiu s’ha optat per “posar en valor el Trepat que va liderar aquest retorn de l’avantguarda a Lleida, quan el territori estava apaivagat i mort culturalment”.
El pròxim dissabte 10 de maig, en el marc del Dia Internacional dels Museus, s’oferiran visites guiades a càrrec del comissari de la mostra a les sis de la tarda i a dos quarts de vuit del vespre. A més, el 23 de maig a les set de la tarda es complementarà l’exposició amb una conferència.
Lluís Trepat Padró va néixer el 1925 a Tàrrega, on va iniciar la seva formació el 1943 a l’escola d’arts i oficis. A finals dels anys quaranta es va centrar en la representació de figures gitanes i va derivar cap a formes d'expressió en línia amb l'avantguarda de postguerra fruit dels seus viatges a París. Més endavant, ja als anys seixanta, es va decantar cap a la figuració expressionista. L’any 2004 va abandonar la creació artística, poc després de fixar el seu domicili a Fogars de la Selva, on va morir l’agost del 2022.