Troben els cossos de tres soldats en l'exhumació d'una fossa a Vilanova de Meià

redacció
Publicat: 
02-09-2017
Actualitzat: 02-09-2017 9:46
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Troben els cossos de tres soldats en l'exhumació d'una fossa a Vilanova de Meià

Els primers treballs d’excavació a les fosses comunes localitzades a Vilanova de Meià, a la Noguera, han permès localitzar els cossos de tres soldats que, amb tota probabilitat, eren del bàndol republicà durant la Guerra Civil (1936-1939). En concret, s’han localitzat fins a quatre fosses que s’emmarquen dins dels combats del front de guerra del Segre-Pallars, que es va mantenir actiu entre l’abril i el desembre del 1938.

De moment, només s’han trobat restes òssies i material bèl·lic a Rams, lloc al qual ahir es va desplaçar el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Internacionals i Transparència, Raül Romeva. Els treballs, que van començar el mes de juliol passat, se centren en quatre punts: Rams, Cabana d’en Porta, la Teulera i la Comadugla. En aquests dos últims casos, s’estan fent prospeccions sense que s’hi hagin trobat, de moment, restes antropològiques. Mentrestant, l’equip de treball ha descartat l’excavació a la Teulera per la falta d’indicis d’inhumacions.

En el cas de Rams, una de les arqueòlogues responsables dels treballs, Anna Camats, va assenyalar que els cossos trobats a la trinxera els va enterrar un veí de Lluçars, un municipi proper a Vilanova de Meià, que va assegurar que n’hi havia enterrat fins a una dotzena. En aquest punt s’està excavant des de principis d’agost i no es descarta trobar-hi més restes. Les primeres observacions apunten que una de les víctimes trobades és un soldat que tenia menys de 25 anys, mentre que a un altre se li han trobat senyals d’artrosi. Del tercer cos, encara no s’ha dit res.

Les restes seran ara sotmeses a un estudi genètic per poder creuar-les amb els perfils genètics dels familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, recollits a través del Programa d’Identificació Genètica impulsat pel Govern. Més de 400 lleidatans han donat les seues mostres genètiques a la recerca de familiars desapareguts. Sobre això, el conseller Romeva va assenyalar que l’exhumació de fosses i la identificació de les víctimes “arribarà fins al final”.

Recerca aquest any en vuit localitats de la Noguera, el Segrià i la Segarra

L’exhumació de la fossa a Vilanova de Meià s’emmarca dins del Pla de Foses 2017. Actualment, el mapa compta amb un total de 503 fosses comunes a tot Catalunya, la meitat de les quals a Lleida, de les quals 235 estan confirmades i la resta són probables. En els propers mesos, està previst que s’iniciïn els treballs d’exhumació al cementiri d’Alguaire, on hi podria haver dos civils executats per l’exèrcit revoltat després d’un consell de guerra, així com soldats republicats afusellats el 12 d’abril del 1938.

Comparteix

També t'interessarà