Troben a l’església de Linyola una làpida del segle XVII i hi busquen una cripta

J.GÓMEZ
Publicat: 
20-03-2019
Actualitzat: 20-03-2019 9:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Troben a l’església de Linyola una làpida del segle XVII i hi busquen una cripta

L’ajuntament de Linyola ha descobert una làpida del 1698 a l’església de Santa Maria de Linyola. La troballa és només la punta de l’iceberg. I és que el consistori ha iniciat aquesta setmana els treballs de prospecció arqueològica amb l’objectiu de descobrir possibles tombes i també una cripta que estaria ubicada sota l’altar del temple. Un estudi realitzat amb un georadar ha determinat en quins punts de l’edifici podrien ubicar-se les esmentades restes arqueològiques. També podrien ser antics túnels que comunicaven amb la zona del castell, tal com va explicar l’alcalde, Àlex Mases. Així mateix, un d’aquests accesos, ubicat davant de l’altar, podria tractar-se de l’entrada a una cripta. Els treballs arqueològics van a càrrec de l’arqueòleg d’Iltirta Arqueologia Andreu Moya, que va explicar que la làpida trobada podria pertànyer a diferents persones, entre les quals un antic rector.

Mases va explicar que aquesta primera actuació se centra en una de les capelles laterals i compta amb un pressupost de 14.000 euros. És un primer pas de futures actuacions que permetran descobrir els secrets d’aquest temple, que l’alcalde va qualificar com “la joia de la corona” del patrimoni històric i artístic local. Precisament, la Generalitat ha incoat l’expedient perquè aquest edifici sigui declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) després de determinar que reuneix prou requisits.

La Generalitat inicia la tramitació per declarar el temple Bé Cultural d’Interès Nacional

Per promocionar l’església de Santa Maria, l’ajuntament, amb el suport de la parròquia local, durà a terme una sèrie de visites guiades en cap de setmana que permetran pujar fins a la teulada del campanar, de 30 metres, i admirar, si hi ha visibilitat, les vistes del pla de Lleida, la Seu Vella a la capital del Segrià i altres punts com el Pedraforca i Montserrat.

Comparteix

També t'interessarà