Troben a Tragó restes d’un monestir del XII i d’una possible vila romana

M.MOLINA
26-11-2018
  • Troben a Tragó restes d’un monestir del XII i d’una possible vila romana

Les excavacions arqueològiques que els tècnics de la Diputació han portat a terme aquest any al nucli de Tragó, en concret a l’àrea de Santa Maria de Vallverd, han permès trobar la planta de l’església d’un monestir del segle XII, a més de les restes del que sembla una vila romana, segons va explicar ahir el diputat i alcalde d’Almacelles, Josep Ibarz. Una vegada acabats els treballs als absis de l’església, van quedar al descobert les restes de la planta de l’església. La intenció és portar-hi a terme una segona actuació l’any que ve per confirmar la hipòtesi que es tracta de restes d’una antiga casa senyorial romana, “la qual cosa seria una troballa veritablement important a la zona”, va assenyalar Ibarz.

Els resultats dels treballs es van donar a conèixer dissabte passat al mateix municipi d’Os de Balaguer en el transcurs del cicle Descobrint el patrimoni històric d’Os de Balaguer. Ibarz va participar en la conferència Santa Maria de Vallverd: el monestir de Tragó que va ser a càrrec de Xavier Mora, en representació de l’entitat Amics de Tragó de Noguera. Aquesta és la tercera xarrada del cicle en què també es va parlar del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes i del fons de l’arxiu Gavín que s’hi conserva.

Segons va assenyalar Ibarz, la vila romana es trobaria sota la zona que ocupen les restes del claustre del complex religiós. Es tracta d’un descobriment important, ja que seria un dels vestigis romans d’importància en aquesta zona de la Noguera. Ibarz va indicar que tot sembla indicar que es tracta d’una finca d’aquesta època ja que sempre acostumaven a ubicar-se a prop de cursos fluvials, com en aquest cas el riu Noguera Ribagorçana.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?