Txe Arana: ‘Crec a la meva edat, ja li he pillat el punt a la vida’

LLEIDACOM/ Sònia Cascón
22-11-2019
  • Txe Arana: ‘Crec a la meva edat, ja li he pillat el punt a la vida’

Coincidíem al pati de l'escola, a l'hora de l'esbarjo. No anàvem juntes a classe, ella és més jove que jo i anava dos cursos per darrera meu, però ens coneixíem, i és que a la Sagrada Família ens coneixíem totes, i dic totes perquè en aquella època al cole, només anàvem noies. Eren altres temps, quins temps!.

A ella li agradava molt la gimnàstica esportiva, de fet s'hi va dedicar des de ben petita i fins que va tenir 15 anys. Des de sempre ha cridat l'atenció pel seu caràcter molt marcat, i recordo que era la líder de la colla i que quan s'havia de fer alguna malifeta o portar la veu cantant en alguna cosa, teníem clar a qui havíem d'anar a buscar. Des de ben jove, la seva veu la va marcar, era especial, característica, i ella n'era conscient. És per això que ja de molt jove va fer de la seva veu la seva professió. Amb molts records d'aquells anys donant-me tombs pel cap i amb el bon rotllo que em transmet, dedico el talent d'aquesta setmana a la Txe Arana.

És la tercera de sis germans, com em diu la Txe, 'la gran de les petites i la petita de les grans', tots molt seguits en edat i sempre han estat molt units, 'sempre ens hem fet molt costat i crec que això també va marcar el meu caràcter, ja que el fet de pertànyer a una família nombrosa, et fa aprendre molt a conviure, a compartir i a comptar amb els altres.

Als 15 anys la Txe s'inicia al món de la ràdio a Ràdio Cappont, i un any després i de la mà del Marc Vicenç fa el salt a la ràdio professional, a la Cadena 13, i dos anys més tard opta a les oposicions de RNE, aprofitant que obria delegació a la ciutat de Lleida, 'el Marc Vicenç em va gairebé obligar a presentar-me, m'explica, jo no m'hi veia, i mira per on em van agafar'.

A partir d'aquell moment les coses van anar molt de pressa en l'àmbit professional per la Txe Arana, i amb 20 anys es veu a TV3 presentant el 'De vacances' de la mà del Tatxo Benet, i tot seguit el programa que la va ajudar a fer el gran salt, el programa musical 'Sputnik'. I la Txe només tenia 20 anys, 'Com vaig començar tant jove a treballar de vegades les referències professionals cap a la meva persona es remunten a molts anys enrere i això també et marca el caràcter perquè has d'aprendre a gestionar-ho'.

La seva feina de reportera a l'Sputnik la va marcar, 'va ser molt potent perquè a part de presentadora feia de reportera i em movia moltíssim, vaig conèixer a molts cantants del món de la música del moment, de la literatura, de la comunicació, tenia llavors 20 anys, era molt jove però era el millor moment perquè amb aquesta edat som molt esponges i vaig aprendre moltíssim'.

I després de presentar el programa, 'Tres senyores i un senyor', comença a desenvolupar la seva vessant d'actriu de televisió, participant en sèries com 'Estació d'Enllaç' i la seva sèrie, com em diu ella, 'Laberint d'Ombres', l'any 1998, on feia de la Sol Manila de Caravaca, 'lo bo d'aquesta sèrie és que hi vaig estar treballant dos anys seguits i va ser un exercici increïble d'interpretació'.

Un altre personatge que va marcar a la Txe com actriu va ser el de 'Les mil i una nits' amb Els Comediants, 'per mi t'he de dir que va ser un honor formar part d'aquesta companyia i fer aquella gran gira i a més a nivell personal, vaig poder ajuntar tot el que sabia com a narradora i com a actriu, ja que el meu personatge tenia molt de pes, a l'obra. Recordo, em continua explicant la Txe, que vaig haver d'estudiar molt, perquè el text era llarguíssim i havia de mantenir el pols del públic de manera constant  a través de la narració. Van ser quatre anys fantàstics amb la companyia dels Comediants'.

La Txe Arana ha pogut compaginar la doble professió d'actriu i periodista i més tenint en compte que a tot això se li va sumar en un moment determinat de la seva vida amb el fet de ser mare, 'vaig ser mare de la meva filla molt jove, amb 25 anys acabats de fer, i com a mare, m'explica la Txe, sempre he estat al càrrec dels meus fills pel meu compte i vulguis o no ser mare soltera de la meva primera filla treballant, se'm feia dur, és evident, no et diré que fos fàcil, però tu em coneixes, Sònia, sempre he sigut una persona que no he tingut por, m'he enfrontat a les coses, i com a mare vaig anar tirant endavant com podia, amb èpoques pitjors i millors de feina, patint també en aquest aspecte, perquè vaig passar moments de menys feina i de molta responsabilitat com a mare i estic convençuda que han estat de les coses que més m'han ensenyat com a persona'

La Txe em confessa que va haver d'agafar feines o i deixar de fer-ne altres 'depenen de com tens la vida organitzada com mare, la conciliació és molt complicada', em reconeix.

Set anys després va tenir el seu segon fill, 'em va enganxar de nou amb un altre moment important de la meva vida, amb Comediants, imagina't' em diu rient i m'explica una anècdota 'acabava de parir, i vaig fer una prova de lectura de teatre mentre donava el pit al meu fill, i aquesta és una imatge que em defineix molt com a mare. Jo m'he emportat als meus fills de gira, ells han conegut molts teatres de l'Estat Espanyol, hem aprofitat per conèixer ciutats, fer viatges. I t'he de dir que estic molt contenta d'haver fet tot això amb ells, perquè sí que de vegades pensava que potser haguessin pogut estar més tranquils a casa, però i tot el que hem vist i compartit junts?'.

Actualment la Txe està centrada en la vessant del coaching, dóna classes de veu i oratòria, 'precisament el que estic fent és aprofitar tot el que he après per poder-ho transmetre i m'he adonat que tinc també una capacitat molt especial per ensenyar als altres allò que jo sé i ajudar al fet que ho puguin assimilar de manera fàcil i divertida'.

La Txe té 47 anys, i viu en una masia enmig de l'Empordà on cuida un hortet i té el seu propi estudi de gravació, 'he optat per treballar des de casa, i treballo molt tranquil·la al meu estudi, si em canso, paro, agafo una mandarina de l'arbre i me la menjo, camino descalça per la gespa i torno a entrar a l'estudi... Per mi això és un luxe'. I em diu rient 'Saps què? Crec que ja li he pillat el punt a la vida. No pots anar sempre amb l'accelerador posat, fa falta un punt d'equilibri i serenor, els meus fills també m'ho agraeixen i jo també'.

La Txe Arana continua tenint els seus pares vivint a Lleida i m'explica que té ganes de tornar a recuperar la vida social a la nostra ciutat, 'és que sempre que vinc és per veure als pares i faig poca vida al carrer i tinc ganes de recuperar amistats de Lleida, veure a gent que fa molt temps que no veig, integrar-me de nou a la vida cultural de la ciutat de Lleida. Ho tinc pendent fa temps i crec que ara és el moment, i t'ho dic així obertament perquè és així com ho sento'.

Per acabar la nostra xerrada li pregunto si és feliç i em respon, ‘a veure Sònia, sé és feliç a estones, jo no et puc dir que soc feliç sempre, totes les estones del dia, perquè això per mi, és absurd pensar-ho, perquè llavors no li donaríem el valor que té, aleshores, et puc dir que tinc estones en que soc feliç? doncs sí ho soc!!!’.

Doncs, Txe, ja saps que quan vinguis a Lleida tenim pendent un passeig pels Camps Elisis, uns balls al nostre estimat Penta i llençar-nos per un rasca culs com fèiem quan érem petites  O sigui que no triguis gaire en venir que ja veus que tenim feina.  

Aquesta és la Txe Arana que jo conec, una dona sense embuts, sense filtres que ha viscut la vida que ha volgut i com ha volgut sense pors i mirant sempre endavant. I estic convençuda que la vida encara li ha de portar moltes coses maques perquè diuen que el que dones la vida t’ho torna, i  ella li ha donat molt, però sempre ho ha fet amb una rialla... La seva rialla!!!

(Imatges cedides per Txe Arana)

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta