UGT insta a no anar a comprar en els festius de la campanya nadalenca

S.E.
22-11-2019
  • UGT insta a no anar a comprar en els festius de la campanya nadalenca

El sindicat UGT demana als consumidors que no vagin a comprar els diumenges i festius d’obertura autoritzada durant la campanya nadalenca perquè els empresaris o titulars dels negocis vegin que no és necessari obrir i respectar així els dies de descans dels treballadors i fomentar la conciliació familiar i laboral.

El secretari general a Lleida, José Luis Aguilà, va indicar que aquest és l’objectiu de la campanya sota el lema “Diumenges en pausa”. Carme Valls, responsable de comerç d’UGT, va destacar que “a partir de dilluns vinent dia 25 fins al 24 de desembre són trenta dies en els quals els comerços estaran oberts i és una barbaritat.

Els empleats es veuen obligats a treballar i arriben al dia de Nadal fets pols”. I és que està permès obrir els dies 1, 6, 8, 15 i 22 de desembre (i després també el 29). Va subratllar que gran part del personal de comerç són dones amb fills, “per a les quals la conciliació és encara més complicada”.

Aguilà va dir que els empresaris argumenten que “si no obren perden vendes, però a comprar s’hi pot anar un altre dia”, va recalcar, i va incidir en la necessitat de “convèncer la ciutadania i treballar perquè els diumenges de les festes nadalenques les botigues estiguin en pausa, perquè els treballadors puguin descansar o disfrutar del temps lliure”.

Valls va indicar, a més, que “moltes hores extres no s’acaben pagant al preu que toca ni compensant”, situació que va corroborar Aguilà. En tot cas, va remarcar que els petits comerços amb un, dos o tres empleats es veuen “pressionats” per obrir els festius perquè ho fan les grans cadenes i marques. “Obren per mimetisme”, va incidir, i va afegir que “el plantejament de l’administració és massa lax i ampli” respecte a l’autorització de dies d’obertura comercial.

La Generalitat permet obrir els dies 1, 6, 8, 15 i 22 de desembre, i la Paeria també el 29 a la capital

UGT va afirmar també que els joves no volen dedicar-se al comerç pels horaris, la precarietat dels sous, que va xifrar en entre 900 i 1.000 euros, i la càrrega de treball.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta