Un any de minoria i ‘geometria variable’

e. h.
Publicat: 
24-05-2016
Actualitzat: 24-05-2016 11:58
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un any de minoria i ‘geometria variable’

Avui es compleix un any de les eleccions municipals, que van deixar la Paeria més plural, plena de cares noves –amb set partits– i trencant amb vuit anys seguits de majoria absoluta socialista. Dotze mesos després, l’estabilitat municipal es basa principalment en el pacte PSC-C’s, amb suport freqüent del PP, més acords puntuals amb altres grups per a temes concrets, seguint la teoria de la geometria variable. I el cert és que el PSC amb prou feines ha perdut votacions rellevants, més enllà de la reprovació a la gestió econòmica municipal al març per part de tota l’oposició i algunes del cartipàs.

“Les eleccions van deixar un panorama sense majoria absoluta i amb molts grups, que ens ha portat als que tenim responsabilitat de governar a treballar amb molt més diàleg i acords puntuals en els temes en els quals cada grup té més sensibilitat”, va destacar l’alcalde, Àngel Ros, que preveu mantenir el model els propers tres anys. Va esmentar els acords amb C’s per al cartipàs, amb la Crida per a les ordenances fiscals, amb ERC per als pressupostos i amb C’s i el PP per al model comercial. “Amb els únics amb els quals no hem estat capaços de posar-nos d’acord ha estat amb CiU i el Comú”, va afirmar i va reconèixer que el feeling amb aquestes dos forces és nul. L’alcalde va ressaltar que la Paeria ha aconseguit mantenir els serveis públics sense cap problema i que “som l’única administració que no els ha retallat”. Va remarcar que “el principal fre per als grans projectes és la falta de disponibilitat pressupostària de les administracions” per cofinançar obres, i no el fraccionat ple municipal, i va destacar que “continuarem treballant per la millora de la ciutat orientada a la despesa social, la promoció econòmica i l’ocupació”.

L’oposició es va mostrar més crítica. “Les eleccions van mostrar que la ciutat volia una nova manera de gestionar, però segueixen les actituds poc dialogants gràcies a l’acord amb C’s i el tripartit de facto amb el PP. A poc a poc es va corregint, però encara no han entès que no es pot continuar estirant més el braç que la màniga i que fa falta consens i diàleg”, va afirmar Toni Postius (CiU). “Ha sigut un any d’adaptació per a tothom, però per a nosaltres el balanç és molt positiu, estem implantant bona part del nostre programa i l’acord es mantindrà mentre es continuï complint”, va opinar, en canvi, Ángeles Ribes (Ciutadans). Al seu torn, Carles Vega (ERC) va censurar que aquest pacte fos a costa “de l’ús del català com a arma política” i va criticar “l’incompliment del cartipàs des del primer dia”. “Com que no hi ha projectes faraònics per vendre, veiem una paràlisi en el desenvolupament de la ciutat”, va afegir.

“L’ajuntament comença a implantar la participació i la transparència i ha fet petits passos significatius amb l’IBI i els temporers, però ens agradarien polítiques socials més actives i frenar el retrocés del català”, va dir per la seua banda Pau Juvillà (Crida). “No han acabat d’assumir la nova situació, però hi ha més diàleg. Intentem fer una oposició responsable, perquè la ciutat no pot quedar aturada”, va declarar Dolors López (PP). D’altra banda, Sergi Talamonte, del Comú, va criticar que es manté la “nefasta gestió econòmica” i l’opacitat administrativa de la Paeria.

CiU, ERC, Crida i Comú registren la petició del ple extraordinari per Torre Salses​

Els grups de CiU, ERC, Crida per Lleida i Comú van presentar ahir al registre municipal la petició de convocatòria de ple extraordinari monogràfic per forçar un debat sobre el model comercial de la ciutat, la qual cosa obliga l’alcalde a fixar-lo per al 9 de juny, com a màxim. Si no ho fa, quedarà convocat automàticament per al 21. “Volem que aquest debat sigui consensuat i públic, en el qual totes les parts implicades puguin exposar els seus punts de vista”, va afirmar Toni Postius (CiU). “Hi ha una falta de voluntat de diàleg i consens, que hauria de ser molt important per definir el model de ciutat, cosa que ens fa sospitar que darrere de tot això hi ha altres interessos”, va declarar Carles Vega, d’ERC. “Davant un ajuntament que modifica de facto el model de ciutat, obrim un diàleg obert, participatiu i plural”, va ressaltar, per la seua part Pau Juvillà, de la Crida. “El que no es pot acceptar és que en plena discussió del POUM tinguem una implantació de centres comercials sense discussió que ens deixa fixada l’estructura de la ciutat abans de poder definir-la”, va opinar Sergi Talamonte (Comú).

L’alcalde, Àngel Ros, va assenyalar que fixarà la data quan rebi la petició i va lamentar que haurà de coincidir amb la campanya electoral. “És una demostració clara que a aquests partits no els interessa defensar el comerç tradicional sinó que tenen un interès electoral, molt especialment quan coincideix que un dels seus líders és candidat”, va afirmar en clara referència a Toni Postius, que repetirà com a candidat de CDC. Ros va considerar que en aquestes dates el debat quedarà “difuminat” per la campanya, la qual cosa restarà protagonisme al debat comercial. Serà el primer ple extraordinari que se celebra en aquest mandat. L’últim va tenir lloc el març del 2015 per donar explicacions sobre el cas Camps.

Comparteix

També t'interessarà