Un bus medicalitzat recorre Lleida per prevenir cardiopaties i fallades renals

SEGREcom
Publicat: 
16-01-2015
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un bus medicalitzat recorre Lleida per prevenir cardiopaties i fallades renals

El Bus de la Salut, l'autobús medicalitzat per al diagnòstic precoç i prevenció de malalties cardiovasculars (com l'infart, angina de pit o ictus) i renals, comença avui el seu camí a Artesa de Lleida, població on ahir va ser presentat pel president de la Diputació, Joan Reñé, qui va explicar que recorrerà en tres anys totes les comarques de Lleida i efectuarà proves a 12.000 persones (de les 50.000 susceptibles de tenir aquest risc) escollides aleatòriament pels centres d'Atenció Primària, segons diferents factors. Altres dels objectius del bus són fomentar la donació d'òrgans i els hàbits saludables. Durant aquest primer any d'investigació, 4.000 lleidatans de 72 municipis (vegeu el desglossament) estan convidats a pujar al bus mitjançant cita prèvia (uns 24 per dia), equipat amb tots els aparells necessaris i que ha costat 500.000 euros. Segons Reñé, es tracta d'una iniciativa pionera a tot l'Estat espanyol que servirà tant per a la prevenció i detecció, com per fer un estudi publicable amb dades concretes sobre les esmentades malalties. Tot el projecte, presentat el passat mes de desembre (vegeu SEGRE del 18 de desembre del 2014) ha suposat una inversió d'1,5 milions d'euros sufragats per la Diputació, que compta amb la col·laboració de la Fundació Renal Jaume Oró, la conselleria de Salut i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l'Hospital Arnau de Vilanova.

La directora de l'UDETMA i cap del Servei de Nefrologia de l'Arnau, Elvira Fernández, va explicar que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort i minusvalideses (30% del total el 2012, segons dades de l'INE) a Lleida, i va remarcar que existeixen "les malalties vasculars i renals ocultes que no donen símptomes i que són les veritablement perilloses". En aquest sentit, també va apuntar que hi ha un 10% de la població lleidatana amb una afecció renal crònica que no sap que la pateix.

L'estudi que ara s'aborda servirà per xifrar aquest mateix percentatge en pacients cardiovasculars i invertir un procés dirigit ara a la detecció precoç per evitar trasplantaments i diàlisis, més duradors i cars.

Comparteix

També t'interessarà