Un de cada cinc infectats amb hepatitis C ho desconeix

REDACCIÓ
Publicat: 
30-07-2019
Actualitzat: 30-07-2019 10:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un de cada cinc infectats amb hepatitis C ho desconeix

El departament de Salut calcula que unes 30.000 persones a Catalunya estan infectades activament amb el virus de l’hepatitis C, una xifra que pot ser superior si s’inclouen els col·lectius més vulnerables de la població davant d’aquesta malaltia. De les persones afectades, la conselleria alerta que el 20%, és a dir, una de cada cinc, desconeix que està infectada. Són xifres que es van donar a conèixer ahir durant la presentació a Barcelona del programa de la Generalitat per confirmar el seu compromís d’eradicar aquesta malaltia abans del 2030. Per aconseguir-ho, un dels objectius clau del pla de prevenció i control de l’hepatitis C és el diagnòstic precoç d’infeccions ocultes, tant a la població en general com en grups que corren més risc d’infecció, i garantir-los un accés ràpid al tractament, que actualment és molt efectiu, amb una curació propera al 97%.

Segons indiquen les dades de Salut, prop de l’1,1 per cent de la població major d’edat de Catalunya ha estat en contacte amb el virus de l’hepatitis C. La principal causa d’infecció és per transmissió sexual, amb més del 60 per cent dels casos, i a molta distància se situen les intervencions maxil·lofacials, injeccions o vies venoses i les drogues. L’hepatitis C, contra la qual no existeix vacuna a diferència de l’A i la B, es troba entre les quinze primeres causes de mortalitat en la població catalana.

L’objectiu de Salut és garantir el diagnòstic en grups de risc i facilitar-los l’accés al tractament

Un dels pilars per al seu control i eradicació és el diagnòstic precoç, per la qual cosa s’ha intensificat el cribratge i l’accés al tractament de persones amb més risc, com aquelles que s’injecten drogues, internes en centres penitenciaris, coinfectades amb el VIH, procedents de països amb una alta prevalença de la malaltia o amb pràctiques sexuals de risc.

En aquest sentit, la Generalitat confia que d’aquí a menys de dos anys, el 2021, Catalunya “estarà en disposició de microlimitar” la malaltia a les presons catalanes.

La durada del tractament més freqüent és de vuit setmanes en el 51 per cent dels casos i de dotze setmanes en el 49 per cent restant. Actualment, el tractament (oral i sense efectes secundaris) aconsegueix unes taxes de curació a les dotze setmanes del 96,4 per cent, superior a les de fa dos anys. Així mateix, durant l’any passat i el 2019 s’han format professionals sanitaris per garantir l’accés directe al tractament.

Catalunya ofereix tractament a 28.000 persones en cinc anys

En els últims cinc anys, un total de 28.000 persones han rebut tractament per hepatitis C a Catalunya, amb un cost de 323,4 milions d’euros. Segons el registre de pacients i tractaments del Servei Català de la Salut (CatSalut), l’any passat es van tractar 5.605 persones, amb una edat mitjana de 56 anys i una distribució per sexe del 58 per cent homes i un 42 per cent, dones.

Comparteix

També t'interessarà