Un de cada tres joves té problemes per controlar l'ús del mòbil, segons un estudi

ACN
Publicat: 
03-06-2021
Actualitzat: 03-06-2021 13:05
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un de cada tres joves té problemes per controlar l'ús del mòbil, segons un estudi

El 35% dels joves espanyols mostra signes de falta de control en l'ús del mòbil, segons un estudi de l'Observatori Social de la Fundació 'la Caixa'. Aquest estableix sis perfils d'usuaris: els moderats i els organitzats, amb major capacitat de control que la mitjana; i els socialitzadors, impetuosos i escapistes, amb un nivell d'autocontrol lleugerament inferior. Per últim, hi ha els hiperconnectats, els que amb més freqüència són incapaços de controlar l'ús d'aquest aparell. En línies generals, el 42% dels joves té un perfil moderat en l'ús del mòbil, mentre que un 19% està hiperconnectat. La resta de joves fan servir el mòbil per organitzar-se (10%), socialitzar (10%), buscar sensacions intenses (10%) o evadir-se dels problemes (9%).

Entre els hiperconnectats, l'autocontrol és un 16% més baix que el de la mitjana general. Aquests fan servir el mòbil per a múltiples tasques. Més de la meitat dels joves classificats en aquest perfil van manifestar dificultats per controlar l'ús del mòbil.


Cristina Vidal (PsicoLleida): "Hem de donar exemple als més petits perquè entenguin que la manera de relacionar-nos ha canviat"

L'estudi apunta també una clara associació entre la intensitat d'ús del mòbil per a diverses tasques i el malestar psicològic dels usuaris. Els moderats presenten nivells més baixos d'ansietat, depressió i estrès, mentre que entre els hiperconnectats hi ha més joves amb malestar.

L'ansietat és l'indicador de malestar psicològic més prevalent entre els joves, ja que el 28% pateix nivells alts o severs d'aquest símptoma. Aquesta proporció puja en el cas del perfil dels escapistes, els impetusoso i els hiperconnectats. L'estrès és el segon símptoma, amb un 19% de prevalença en nivells alts o severs. En aquest cas, només els joves de perfil moderat estan per sota de la mitjana. Per últim, un 17% dels enquestats té nivells alts o severs de depressió i es manifesta més entre escapistes i hiperconnectats.

L'estudi ha estat liderat per l'Institut Cultura i Societat de la Universitat de Navarra.

Comparteix

També t'interessarà