Un efecte prebiòtic del pa podria ajudar pacients amb malaltia inflamatòria intestinal

REDACCIÓ
Publicat: 
10-01-2022
Actualitzat: 10-01-2022 10:26
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un efecte prebiòtic del pa podria ajudar pacients amb malaltia inflamatòria intestinal
    Peu de foto: 
    Cedida a l'ACN / Elias Boulanger

El grup de Malalties Digestives i Microbiota de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) ha detectat un efecte prebiòtic en el pa elaborat seguint uns processos concrets, que seria potencialment aplicable a pacients amb alguna malaltia inflamatòria intestinal. Actualment no hi ha dubte sobre l’impacte de la microbiota intestinal en les malalties inflamatòries intestinals (MII), com són la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. Tant és així que els últims anys s’estan destinant molts esforços a trobar tractaments basats en la modulació de la microbiota per tal de pal·liar els efectes de les MII. En aquest sentit, els prebiòtics són aliments que estimulen de forma selectiva el creixement de microorganismes presents en l’hoste (és a dir, nosaltres), que tenen un benefici per la salut.

El grup de Malalties Digestives i Microbiota de l’IDIBGI, liderat pel Dr. Xavier Aldeguer, publica un article a la revista científica Frontiers on descriu i compara el conjunt de bacteris i llevats presents en les masses produïdes en l’elaboració de pans preparats a partir de diferents farines, receptes i fermentacions. A més, s’avalua l’efecte “in vitro” que poden tenir aquests pans com a prebiòtics per a tractar pacients amb MII.

En l’estudi, els pans cuits incubats al laboratori amb mostres de femta de persones malaltes de MII han produït un augment de la producció d’àcids grassos de cadena curta, fet que té un palès efecte anti-inflamatori, i també augmenta la presència de certs tipus de bacteris que es troben reduïts en nombre en aquest tipus de pacients.  Aquests resultats indicarien un efecte prebiòtic del pa que ajudaria a restaurar l’equilibri de la microbiota, i, en conseqüència, contribuiria a modular l’estat d’inflamació intestinal d’aquests pacients.

Aliments universals

“Els resultats obtinguts indiquen un efecte prebiòtic del pa per restablir l'equilibri de la microbiota intestinal. Alhora, aquest estudi aporta noves troballes sobre la dinàmica dels microorganismes al llarg de l'elaboració de pans amb diferents composicions i tractaments. Tot plegat reforça la idea que la ingesta de certs aliments universals, com ara el pa, produïts seguint unes receptes concretes i en unes determinades quantitats, podrien ser d'utilitat per ajudar a revertir el desequilibri de la microbiota intestinal, present en les malalties inflamatòries intestinals”, afirma Marc Llirós, investigador postdoctoral del grup de recerca en Malalties Digestives i Microbiota de l’IDIBGI i co-autor del treball.

“No hem de perdre de vista que l'objectiu del treball presentat, tot i englobar-se en un estudi avaluador del potencial prebiòtic del pa, no és utilitzar el pa com a remei o tractament si no evidenciar-ne l'efecte beneficiós”, remarca Aleix Lluansí, estudiant de doctorat del mateix grup de recerca de l’IDIBGI i un dels autors del treball.

Aquest treball sorgeix d’una col·laboració dins del programa RETOS- Colaboración del Ministeri  d’Economia, Indústria i Competitivitat (RTC-2017-6467-2), del qual formen part l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), l’empresa fornera Elias Boulanger S.L i la spin-off de l’IDIBGI i de la Universitat de Girona GoodGut S.L., que actualment pertany a HIPRA.

Comparteix

També t'interessarà