Un final del Ramadà més que massiu

M. MARQUÈS
16-06-2018
  • Un final del Ramadà més que massiu
  • Un final del Ramadà més que massiu

Prop de 5.000 musulmans es van concentrar ahir als Camps Elisis per celebrar el final del Ramadà, mes sagrat, durant el qual han hagut d’abstenir-se de menjar, beure, fumar i tenir relacions sexuals fins a la posta del sol.

Els musulmans preguen al Palau de Vidre després que la Paeria tanqués la mesquita del carrer del Nord. Tanmateix, ahir es van traslladar a la marquesina dels Camps Elisis, coneguda com a Pavelló Blau, per seguretat, ja que estava prevista una participació massiva al coincidir la pregària en divendres, dia sagrat, per la qual cosa es temia una aglomeració a les dos úniques portes del Palau.

La comunitat estava convocada a primera hora del matí. Persones amb armilles reflectores indicaven als homes i nens com col·locar-se sota el Pavelló Blau, que va quedar abarrotat, per la qual cosa els que van arribar els últims van haver de posar-se en un dels costats. El portaveu de la comunitat musulmana de Lleida, Abdellatif Láatabi, va manifestar que ahir era la primera gran festa per a tothom, ja que “va ser aquest mes quan va començar la revelació divina de l’Alcorà, a través de l’àngel Gabriel al profeta Mahoma, que la va transmetre a la resta de la humanitat”.

També va explicar que tenen al cap obrir un centre “per ensenyar als lleidatans allò que els inquieta sobre la cultura de l’islam”, ja que s’han adonat que molta gent es demanava en aquests dies per què celebraven el Ramadà. Va assenyalar que ara que ha passat aquest mes sagrat demanaran reunir-se amb la Paeria per trobar un local per a una mesquita. Totes les opcions que han presentat fins al moment han quedat descartades per incomplir la normativa.

El 1997 va obrir el primer temple de la comunitat en un local del carrer Pau Claris. Al quedar petit, el 2001 es van traslladar a un antic pàrquing del carrer Nord. El temple va provocar nombroses queixes veïnals i, el 2010, al cap de diverses multes, l’ajuntament va clausurar la mesquita per excés d’aforament.

Les dones i nenes resen en un espai aïllat

Com és habitual, les dones i nenes van resar en un espai separat de la resta de feligresos. Se les va ubicar al final del Pavelló Blau, en una zona envoltada per unes cortines, on amb prou feines se les veia i només hi havia un buit per entrar i sortir. Altres anys, al Palau de Vidre, també se les ubicava al final separades amb una mampara que impedia qualsevol contacte. De fet, la presència de dones a la pregària dels divendres no és habitual; tanmateix, a la del final del Ramadà hi ha un espai per a elles.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta