Un llibre divulgatiu sobre agricultura guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel

REDACCIÓ
10-09-2019
  • Un llibre divulgatiu sobre agricultura guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel
  • Un llibre divulgatiu sobre agricultura guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel

Agricultura para los que no saben agricultura, de José Ignacio Cubero, ha estat l’obra guanyadora del 48è Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel de Lleida, mentre que Calidad del fruto en variedades de melocotonero y nectarina del Banco de Germoplasma de la Estación Experimental de Aula Dei, dels autors Carolina Font, Gemma Reig, Pierre Mignard, Jesús Val i María Ángeles Moreno, ha guanyat el 4t Premi de l’Article Tècnic Agrari.

Ambdós guardons estan organitzats per Fira de Lleida en el marc de la 65a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i del saló Eurofruit —que tindrà lloc del 26 al 29 de setembre— i estan patrocinats pel Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, Col·legi de Veterinaris de Lleida, Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i CaixaBank. El premi atorgat al guanyador de la convocatòria del Llibre Agrari és de 3.000 € i de 1.000 € per al de l’Article Tècnic.

Agricultura para los que no saben agricultura és una obra divulgativa en la qual, segons l’autor “el lector que parteixi de zero en coneixement agrícola trobarà, no un text sobre una ciència i una pràctica tan complexes, sinó els conceptes bàsics en els que es fonamenta aquesta ciència i aquesta pràctica: éssers vius, terra, aigua, aire; aprendrà què són varietats i races i com cal manejar-les, el valor estratègic de l’aigua dolça i la terra cultivable, quins problemes del passat tornen a ser els del futur...”. 

El Jurat del premi explica que l’obra guanyadora, sense renunciar a continguts científics, “exposa conceptes generals sobre la producció agrícola i, en menor grau, sobre la ramadera, de forma molt clarificadora per a tots els interessats en conèixer les seves bases científiques i tècniques”. Agricultura para los que no saben agricultura se centra en bona part en el tema de la producció d’aliments, “ja que el gran públic desconeix cada cop més com s’elaboren i es distribueixen els productes agraris”. El Jurat valora també que el treball “no obvia les tècniques mes avançades en aquest camp, i així ens parla per exemple de la genètica dels aliments”.

José Ignacio Cubero és professor emèrit de Genètica i Millora de Plantes i de Història de l’Agricultura de la Universitat de Còrdova amb una àmplia trajectòria científica i divulgativa en aquests camps. President de diversos comitès nacionals i internacionals d'organismes d'investigació agrària, i autor o coautor d'unes 430 publicacions d'investigació, assaig, divulgació i llibres. Ha rebut nombrosos premis i distincions relacionats amb la seva tasca investigadora, docent i les seves publicacions, posant l'accent en la seva vocació divulgadora, entre ells el Premi Nacional de Genètica (2012).

Enguany un total de 18 llibres (en paper i digitals) i 18 articles tècnics han optat, respectivament, al Premi del Llibre Agrari i al Premi de l’Article Tècnic Agrari. El lliurament dels premis es durà a terme en el decurs de la cloenda de la Fira Agrària de Sant Miquel. Durant aquesta cerimònia els autors premiats exposaran els aspectes fonamentals de l’obra guanyadora.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?