Un premi contra la censura

REDACCIÓN
Publicat: 
29-12-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un premi contra la censura

La participació de l’artista lleidatana Cristina Dejuan l’estiu passat en la quarta edició del Torrefarrera Street Art Festival va tenir un inici accidentat quan, després d’unes jornades pintant el mural Love is Love a la façana d’un edifici de la localitat, els seus veïns ho van considerar “inapropiat per als nens” i van pressionar fins a aconseguir la paralització de la pintura. L’incident va acabar solucionant-se amb el canvi d’ubicació del mural i el suport de nombrós públic a l’artista. Un suport que ara s’ha vist ratificat per votació popular, que ha concedit a Dejuan el premi de l’actual edició, segons va anunciar ahir l’ajuntament. Així, aquest treball pictòric a la façana de l’edifici número 13 del carrer Carretera va rebre 185 vots dels 278 emesos vàlids (la qual cosa representa un 66 per cent del total), que es van materialitzar a través de la pàgina web de participació habilitada per l’ajuntament de Torrefarrera per a aquesta quarta edició del festival. El segon mural més votat pel públic, amb 65 vots, va correspondre al Gat amagat, de l’artista Oriol Arumí. La tercera posició en les votacions del públic, amb divuit vots, va ser per al mural Abúlia, de la lleidatana Lily Brick.

Quan va esclatar la polèmica, Cristina Dejuan va lamentar que “en ple segle XXI els artistes hàgim de viure aquest tipus de censures”. L’artista, segons va explicar, va acceptar canviar algunes parts del mural que mostraven escenes sexuals més explícites però va continuar amb la seua proposta. “Només s’hi veuen carícies, petons i nuesa”, va destacar. A més, va afirmar que es va negar a tapar el que ja havia fet i va decidir escriure una frase al mural que assenyalava que l’obra havia estat “censurada” per mostrar el seu rebuig amb la decisió dels veïns. L’artista va explicar que el missatge del mural Love is Love és una reivindicació de l’amor i de la llibertat d’expressió i va rebutjar que s’utilitzi l’“excusa” dels nens per vetar-lo. “És una manera d’educar en la llibertat sexual i aquest tipus de festivals és una eina molt poderosa per poder portar al carrer debats tan importants com aquest”, va destacar.


L’artista lleidatana Cristina Dejuan reivindica al mural ‘Love is Love’ l’amor i la llibertat d’expressió

Des de l’ajuntament van lamentar la polèmica; van remarcar que “no tenen vocació de censura” i van apuntar que va ser la comunitat de veïns de l’edifici on es va situar l’obra la que no “la va trobar adequada”. S’ha de recordar que abans que Dejuan plasmés el mural a la seua ubicació definitiva, els veïns de l’immoble del carrer Carretera van haver de firmar un document expressant la seua conformitat per evitar així que hi hagués algun possible nou incident.

Love is Love llueix des del setembre com un dels quaranta murals repartits per tota la localitat després de les quatre edicions celebrades d’aquest festival artístic, la qual cosa representa gairebé 4.000 metres quadrats d’obres a l’aire lliure. El certamen va nàixer el 2017 amb l’objectiu de millorar l’entorn urbà regenerant espais d’aquest municipi del Segrià.

Comparteix

També t'interessarà