⏯️ Un projecte pioner impulsa un obrador compartit al Poal per a artesanes de cosmètica ecològica

ACN
Publicat: 
11-01-2021
Actualitzat: 11-01-2021 0:09
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Un projecte pioner impulsa un obrador compartit al Poal per a artesanes de cosmètica ecològica

Els artesans de cosmètica ecològica es troben sovint amb dificultats per aconseguir que els seus productes tinguin les garanties normatives. I és que els alts estàndards sanitaris que han de tenir els obradors fan que moltes vegades els projectes no siguin viables o encareix el producte final. Davant d'això, Avantva Coop ha impulsat un nou obrador cosmètic compartit al Poal (Pla d'Urgell). Segons els seus impulsors, es tracta d'un projecte "pioner" a Catalunya ja que a diferència d'altres obradors similars, aquest cerca l'autoocupació de 20 dones artesanes i, a més, comptarà amb l'última tecnologia. S'ha engegat una campanya de micromecenatge per poder començar les obres i es preveu que l'espai estigui enllestit a finals de la primavera.

La idea de crear la cooperativa Avantva va néixer de les "inquietuds pròpies" de l'Esther Girabet mentre buscava la manera de conciliar la vida laboral i familiar, i a la vegada professionalitzar l'ofici de fer cosmètica ecològica i sostenible.

Aviat però, va veure que els elevats costos per adequar un obrador propi als estàndards sanitaris que exigeix la normativa feien inviable el projecte i va optar per buscar altres persones que es trobessin en una situació similar a la seva. Tot plegat, amb l'objectiu de tirar endavant un obrador compartit que permetés fer viable l'elaboració de lots petits, aconseguir preus més accessibles a la cosmètica ecològica i compartir matèries primes de qualitat. Això, sense la necessitat de contractar laboratoris externs de fabricació a tercers.

Fruit d'això i després d'un any de treball, el passat mes d'octubre es va constituir la cooperativa de serveis sense ànim de lucre Avantva Coop. Està basada en els principis de la sostenibilitat i de l'economia social i solidària i el seu objectiu principal és el donar viabilitat als projectes d'emprenedoria de la vintena de sòcies que en formen part. "Les sòcies majoritàriament ja es dediquen a la cosmètica. Des d'aquí facilitem acompanyament per legalitzar els productes i a més poden venir uns dies a produir-los i rebre assessorament", explica Girabet, que és també la presidenta de la cooperativa.

Així doncs, el primer pas que ha de vertebrar la iniciativa és la posada en marxa d'un obrador que compleixi els requisits legals vigents per tal de regularitzar la producció artesana i col·laborativa. Això té un cost d'uns 156.000 euros, dels quals 100.000 es finançaran amb ajuts i préstecs bancaris, mentre que per aconseguir els 56.000 euros restants Avantva ha engegat una campanya de micromecenatge a través del web ca.goteo.org/project/avantva-coop. La campanya en línia, que va arrencar el 24 de desembre, té una durada de 40 dies i, de moment, ja ha recaptat més de 15.000 euros.

El projecte s'ubicarà als magatzems de Cal Graells al Poal, una masia del segle XVIII declarada Bé Cultural d'Interès Local. Aquest inclou un obrador cosmètic, un obrador agroalimentari, un punt de venda i un espai polivalent per als tallers i activitats culturals que ompliran la programació estable que hi ha previst oferir. "Gran part del poble havia treballat en aquesta masia temps enrere i nosaltres volíem tornar a donar-li vida i tornar al poble aquest amor que havien posat a la casa", indica Girabet sobre la raó que els ha portat a situar el projecte en aquest municipi del Pla d'Urgell de més de 600 habitants.

Les obres d'adequació de l'espai es faran sota criteris de sostenibilitat i amb materials de bioconstrucció i començaran tan bon punt s'hagi assolit l'objectiu de la campanya de micromecenatge. Està previst que a finals de la primavera l'espai ja estigui enllestit i a punt per entrar-hi a treballar.

"És un projecte de gran envergadura però pensem que ho podem aconseguir", ha explicat Girabet, que afegeix que la cosmètica natural cada vegada va a més i que la gent cada vegada va prenent més consciència de la importància de "cuidar-se tant per dins com per fora". "La cosmètica ecològica és una manera de cuidar-se i les artesanes fan aquest paper de cuidar de la salut i el benestar de les persones a través dels productes ecològics", ha finalitzat.

Comparteix

També t'interessarà