Un recorregut virtual sobre la lleva del biberó-41 al Segre i l’Ebre

REDACCIÓ
11-07-2022
  • un recorregut virtual sobre la lleva del biberó-41 al Segre i l’Ebre
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida, a través del departament de Drets Civils, ha organitzat un nou Itinerari per a la Recuperació de la Memòria Democràtica que es farà el divendres 15 de juliol, al Mercat del Pla (c/ Sant Martí, 3). Es tracta d’un recorregut virtual sobre “Adolescents en guerra, la lleva del biberó-41 al Segre i l’Ebre”, guiat pel periodista especialitzat Andreu Claret i l’antropòloga, educadora i experta en drets humans, Maite Hernández. Ambdós formen l’empresa de serveis turístics Terra Enllà, que ofereix visites a escenaris de la batalla de l’Ebre i la Guerra Civil. L’activitat començarà a les 19.30 h i cal inscriure’s per participar-hi.

Aquest Itinerari de Memòria recorrerà les petjades de la lleva de biberó-41 que, massivament, fou mobilitzada l’abril de 1938 en plena Guerra Civil. Adolescents de 17 i 18 anys cridats a files, sense experiència prèvia i lleialtats diverses, que van patir el seu primer bateig de foc als combats del front del Segre el maig de 1938 i que, poc temps després, participarien en la sagnant batalla de l’Ebre. Dècades més tard, els supervivents crearien una associació per rememorar el combat, honrar els morts en el camp de batalla i apel·lar a un futur no violent. La seva tasca fou ingent durant molts anys, amb actes massius i iniciatives pioneres a Catalunya en la recuperació de la memòria de la Guerra Civil. Avui, els seus últims supervivents són encara objecte d’atenció mediàtica, però el seu llegat ha de perdurar per sempre més.

En el mateix acte es podran gaudir d’altres activitats com l’actuació del grup musical Guerrilla Folk amb l’espectacle “Lletres des del front” amb un recull de cançons que es cantaven i s’escoltaven durant la lluita al front de guerra. Per acabar l’acte hi haurà una degustació gratuïta de coca de recapte i cervesa artesana per a les persones inscrites a l’Itinerari.

L’acte està organitzat per l’Ajuntament de Lleida, a través de l’àrea de Memòria Democràtica, i compta amb la col·laboració del Centre Excursionista de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta