Un respir per a la salut

SEGREcom
Publicat: 
20-11-2015
Actualitzat: 20-11-2015 8:30
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un respir per a la salut

Un de cada deu lleidatans pateix MPOC, sigles que signifiquen Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica. Es tracta d’una malaltia que impedeix la correcta sortida i entrada d’aire als pulmons, fet que comporta sensació d’ofec i dificulta les activitats de la vida diària. Ahir, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’MPOC, es van organitzar als hospitals i CAP de la província diverses activitats de sensibilització, com taules informatives i xarrades. Al vestíbul principal del Santa Maria es van fer espirometries, una prova senzilla i ràpida per detectar MPOC, ja que es calcula que el 70% dels afectats no estan diagnosticats.
Així ho va explicar Fernando Casas, pneumòleg de l’hospital Arnau de Vilanova, que va afegir que els malalts tendeixen a subestimar els símptomes i a atribuir-los a l’edat o a la baixa forma física.
“Tenir tos crònica o respirar malament no és normal”, va afirmar Casas i va recomanar als majors de 40 anys, fumadors o exfumadors, amb símptomes d’ofec acudir al seu metge de capçalera per sotmetre’s a una revisió.
“No hi ha suficient consciència ni coneixement d’aquesta malaltia, la principal causa de la qual és el tabac, i que constitueix la tercera causa de mort a Espanya i una de les que suposa més costos al sistema sanitari”, va afirmar Casas.
L’MPOC engloba malalties com poden ser la bronquitis crònica (que danya l’estructura del bronqui i produeix una major secreció mucosa, amb tos i expectoració) i l’emfisema pulmonar (o destrucció de les parets alveolars dels pulmons).
Una vegada diagnosticada, el tractament més eficaç és deixar de fumar. També existeixen fàrmacs que s’inhalen i ajuden a dilatar o desinfectar els bronquis per millorar la qualitat de vida del pacient. En els estadis més avançats, es recomana l’aplicació de l’oxigenoteràpia.
Per donar a conèixer i sensibilitzar sobre aquesta malaltia, els centres d’atenció primària lleidatans van elaborar ahir uns llaços de color daurat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) simbolitza amb el daurat aquesta malaltia per les sigles The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease. A més d’aquesta iniciativa, es van programar xarrades sobre oxigenoteràpia, tractaments inhalats i abordatge global del tabaquisme.
Els afectats tenen a la seua disposició a Ponent els integrants de l’associació Respira Lleida, una entitat sense ànim de lucre creada el 2012 per orientar, formar i informar sobre les malalties de les vies respiratòries.
L’associació té la seua seu en el número 31 de l’avinguda Blondel i el seu e-mail de contacte és
assocrespiralleida@gmail.com
“El nostre gran cavall de batalla és el diagnòstic, perquè la gent desconeix la malaltia i tendeix a subestimar els símptomes”, va explicar Fernando Casas. Segons aquest pneumòleg, l’MPOC representa una de les malalties que més costos suposa al sistema sanitari. “En cas de no tractar-se degudament, un malalt d’MPOC presenta contínues complicacions. A més, aquesta malaltia en pot agreujar d’altres, com malalties cardíaques o apnea del son”, va afegir.
Fernando Casas i la infermera de pneumologia Paula Carmona van estar ahir al matí a l’hospital de Santa Maria practicant espirometries.
“El diagnòstic és important i també és vital combatre el tabaquisme, que és la principal causa de l’MPOC”, van explicar.
D’altra banda, Casas va destacar la “gran coordinació a Lleida entre l’atenció primària i els hospitals” i va afirmar que hi ha una bona xarxa de metges amb especial interès i formació en malalties respiratòries.
Casas va recomanar acudir al metge de capçalera en cas de dubtes o símptomes.

“L’MPOC representa un gran cost al sistema sanitari”

L’MPOC engloba dos malalties més conegudes per la població: la bronquitis crònica i l’emfisema pulmonar. Quan no es rep el tractament adequat, l’MPOC es converteix en una malaltia discapacitant, amb un greu impacte sobre la qualitat de vida del malalt.

Comparteix

També t'interessarà