Un total de 22 empreses d'economia social s'han creat a Ponent entre 2017 i 2021

REDACCIÓ
Publicat: 
04-06-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un total de 22 empreses d'economia social s'han creat a Ponent entre 2017 i 2021
    Peu de foto: 
    Ponent Coopera

Un total de 22 i entitats d’economia social s’han creat a les comarques de Ponent des del 2017. L'Ateneu Cooperatiu Ponent Coopera ha acompanyat la constitució de 16 d’aquests projectes econòmics i 6 més s’han creat gràcies als Projectes Singulars. Tant els Ateneus Cooperatius com els Projectes Singulars són part del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

Tot plegat, ha generat 353 nous llocs de treball (315 a través dels projectes acompanyats per l’Ateneu Cooperatiu i 38 dels Projectes Singulars). Per fer-ho possible, el Departament d’Empresa i Treball ha invertit un total de 2.686.652€ (1.600.072€ a través de l’Ateneu Cooperatiu i  1.086.580 €  dels Projectes Singulars). A més, en els cinc anys de vida de l’Ateneu, més de 7.000 persones han participat en les activitats que ha organitzat. 

Són dades facilitades aquest dijous 2 de juny a Lleida, en la presentació del balanç dels cinc primers anys del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat a l'ateneu Ponent Coopera. A la presentació hi ha participat Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat.
Josep Vidal ha subratllat que en els darrers cinc anys a través dels Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars s’han constituït més d’un miler d’empreses cooperatives i s’han creat uns 5.000 llocs de treball. Aquests resultats -ha explicat- són molt rellevants, sobretot tenint en compte el context de pandèmia dels darrers dos anys, i han fet que des del Programa s’hagi apostat per incrementar la inversió en ambdues línies i perquè els Ateneus treballin amb projectes a tres anys vista i no a un com fins ara : «Això els ha de permetre tirar endavant un pla estratègic territorial per fer créixer l’ESS al territori. En els propers anys continuarem invertint en aquesta política pública perquè els Ateneus Cooperatius fan que l’economia generi menys desigualtats i sigui més justa », ha anunciat. Pel que fa a les comarques de Ponent, Vidal ha destacat que en territoris com aquest, amb un cooperativisme agrari molt arrelat i fort «la dificultat és explicar que es pot fer cooperativisme en altres espais i que aquesta capacitat de poder-ho fer en tots els sectors enforteix a tot el moviment», ha conclòs.

Per part de l’ateneu cooperatiu, Anna Maria Capdevila ha destacat  que, més enllà de les xifres assolides, en els quatre anys que fa que existeix, Ponent Coopera ha aconseguit esdevenir referent al territori no només en la promoció i consolidació de projectes, sinó com a catal·litzador de la intercooperació: «A banda de ser porta d’entrada d’aquelles iniciatives que treballen en els valors de l’economia social i solidària i que requereixen ajuda i acompanyament en la consolidació dels seus projectes,  també com a punt de trobada d’aquelles iniciatives ja constituïdes al territori i que fomenten la intercooperació i així facilitar la consolidació de les iniciatives i de l’impacte que puguin tenir a les comarques de Ponent».

En la seva visita a Ponent, el Director General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, ha pogut conèixer també la cooperativa Stagelab, amb seu a l’espai de creació teatral Marbi, a Lleida. Aquesta cooperativa està rebent el suport del Programa d’Economia Social a través de la línia de Projectes Singulars per poder desenvolupar un software i un  hardware per sincronitzar tots els dispositius que hi ha en projectes museogràfics. 
Finalment, en el marc de la visita, també hi ha hagut una trobada amb les entitats promotores de La Descomunal, la nova comunalitat urbana de la ciutat de Lleida, que acaba de néixer també en el marc d’una nova línia impulsada i finançada pel Programa d’Economia Social.

Comparteix

També t'interessarà