Un tractorista de Fígols i Alinyà, primer mort per accident el 2019

A.G.B.
03-01-2019
  • Un tractorista de Fígols i Alinyà, primer mort per accident el 2019

La primera víctima mortal d’accident a les comarques de Lleida de l’any 2019 és un veí de Fígols i Alinyà de 69 anys que va morir a última hora de la tarda del dia 1 al bolcar el tractor que conduïa a la seua finca agrícola d’aquesta localitat de l’Alt Urgell. El difunt és Eduard B. O., veí del nucli de Fígols, que actualment estava jubilat i que s’havia dedicat laboralment a la construcció, segons van informar ahir fonts solvents a aquest diari.

Els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís de l’accident cap a les 21.00 hores del vespre de dimarts. Per causes desconegudes i que s’investiguen, el tractor es va desequilibrar, va caure per un bancal en uns camps d’oliveres i va acabar bolcant. El conductor va quedar atrapat sota del vehicle i va morir pràcticament en l’acte. Patrulles de la policia catalana i serveis d’emergència van anar fins al lloc del sinistre. El succés va provocar una enorme commoció en aquest petit municipi de l’Alt Urgell que no arriba als 300 habitants.

L’any passat es van registrar set accidents mortals de tractor a les comarques de Lleida, dels quals tres van ser de trànsit. D’aquesta forma, van morir agricultors en finques agrícoles dels Torms (2), Juneda i Vallbona de les Monges. Els sinistres de trànsit es van produir a Albesa (on va morir un nen de cinc anys), Torrelameu i Torres de Segre. També va morir un motorista a la carretera N-230 al Pont de Suert quan va xocar amb el remolc carregat de palla d’un tractor que havia bolcat en un revolt al costat del pantà d’Escales.

Durant els últims dotze anys, han mort una quarantena de tractoristes lleidatans. L’any més negre per a l’estadística va ser el 2009, quan es van registrar vuit accidents mortals amb aquest tipus de vehicles agrícoles. En molts dels casos, es tracta de petits tractors sense cabines i amb víctimes d’avançada edat. Així mateix, és molt habitual que els pagesos ja jubilats continuïn utilitzant aquest tipus de maquinàries per a les petites tasques agrícoles. Per evitar que hi hagi aquest tipus d’accidents, les autoritats insten a renovar, en la mesura que es pugui, el parc de vehicles. Si no es pot, recomanen instal·lar mesures de seguretat com barres antibolcada. L’any passat, els agricultors lleidatans van destinar més de vint milions d’euros en la compra de 1.300 tractors, dels quals gairebé el 70 per cent eren de segona mà.

Quatre de cada deu tractors, amb deu anys o més d’antiguitat

L’antiguitat dels tractors és d’un dels principals factors que poden provocar aquest tipus d’accidents. De fet, quatre de cada deu vehicles d’aquestes característiques que es registren actualment a la província de Lleida tenen una antiguitat de deu anys o més.

Etiquetes: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?