Una de cada tres dones mor per un problema cardiovascular

REDACCIÓ / Vithas
Publicat: 
03-10-2023
Actualitzat: 17-10-2023 12:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una de cada tres dones mor per un problema cardiovascular
    Peu de foto: 
    Vithas Lleida

Any rere any, els informes de l'Organització Mundial de la Salut adverteixen que la patologia cardiovascular és la principal causa de mort al món i és la responsable de gairebé un 40% de les morts en la població femenina. Tradicionalment, els episodis isquèmics del cor -infart de miocardi i angina de pit principalment- han estat associats a l'home. No obstant això, en els últims anys, s'ha observat un increment preocupant en la prevalença d'aquest tipus de patologies en la dona.

Com afirma el Dr. Miguel García Martínez, especialista en cardiologia de l'Hospital Vithas Alacant, "la protecció natural que confereixen les hormones sexuals femenines s'ha vist minvada pel tabaquisme, l’estrès, el sedentarisme o la mala alimentació que han generat un deteriorament en la salut cardíaca de les espanyoles". En aquest sentit el Dr. Alberto Berenguer, cardiòleg de l'Hospital Vithas València 9 d'Octubre, assenyala la importància d’abandonar l'hàbit de fumar, evitar el sobrepès, controlar la hipertensió i els nivells de colesterol així com realitzar exercici diari". 

La Marató recapta més de 8 MEUR per la salut cardiovascular
Peu de foto: 
Imatge cedida per TV3

Xec cardiològic: un enfocament proactiu cap a la prevenció

La prevenció activa i el diagnòstic precoç són essencials per combatre l'avanç de les malalties cardiovasculars, especialment en dones. El Dr. Manel Peraire, cardiòleg del Centre Mèdic Vithas Garraf, indica que "la detecció primerenca és clau. A través de revisions cardiològiques, podem identificar factors de risc i condicions inicials, la qual cosa ens permet una intervenció primerenca i adaptada a les necessitats individuals de cada pacient".

Una dada alarmant és que prop del 57% dels espanyols presenta almenys un factor de risc cardiovascular. Aquests inclouen tabaquisme, hipertensió, hipercolesterolèmia, diabetis, sobrepès o obesitat, entre d'altres. Davant aquesta realitat, el Dr. Peraire emfatitza la importància de l'educació i la conscienciació. "Moltes dones sovint minimitzen certs símptomes o els atribueixen a altres causes com l'estrès. És essencial que estiguin informades sobre els signes i símptomes específics i que prioritzin les revisions regulars", assenyala.

El Dr. Peraire conclou afirmant que "Una revisió cardiològica no només brinda una perspectiva detallada de l'estat cardíac actual del pacient, sinó que també equipa les persones amb les eines i directrius necessàries per mantenir i promoure una salut cardíaca robusta en el futur". Amb l’expertesa i dedicació de professionals com ell, Vithas continua el seu compromís de promoure la salut cardíaca i la prevenció activa en la ciutadania.

La salut cardíaca en la dona

El doctor Víctor Girbés, responsable de la unitat de cardiologia del Centre Mèdic Vithas Alzira, ha ressaltat que el sexe femení "té alguns avantatges i també alguns inconvenients de cara a afrontar la malaltia cardiovascular". Entre els avantatges destaca que la presència d'estrògens, -que són les hormones femenines que es mantenen en nivells elevats des de la menarquia a la menopausa- "prevenen la malaltia cardiovascular i provoquen que aquesta es desenvolupi de mitjana 10 anys més tard que en el baró". A més, en general, les dones "realitzen dietes més saludables, més riques en fruites i verdures i pobres en greixos".

No obstant això, entre els inconvenients destaca que, "passada l'etapa escolar, globalment les dones són més sedentàries i presenten majors taxes de sobrepès/obesitat" o que el seu consum de tabac "supera el dels homes sent el seu sistema cardiovascular i pulmonar més sensible al mateix". L'especialista també ha assenyalat que la seva malaltia "presenta formes més atípiques. La majoria de les entitats cardíaques han estat descrites segons la seva presentació en l'home i, no obstant això, les dones solen presentar dolors cardíacs més atípics, en localitzacions diferents de durada i característiques diferents i que en moltes ocasions no són presos en consideració".

Per la seua banda, la doctora María Ibáñez, cardiòloga dels hospitals Vithas Valencia Consuelo i Vithas València 9 d'Octubre, ha insistit que no solament influeixen les diferències biològiques entre homes i dones "sinó també el gènere: el paper i el comportament psicosocial imposat per la societat determinen diferències en el diagnòstic, tractament, evolució i pronòstic". A més, ha ressaltat especialment els riscos del tabaquisme, "ja que és més perjudicial en les dones que en els menuts". 

Com a exemple, destaca que "fumar uns 25 cigarrets de mitjana al dia augmenta el risc d'infart de miocardi 12 vegades i, 32 vegades si, a més, prenguessin anticonceptius orals", si bé els anticonceptius de 3a generació "semblen augmentar menys el risc". Finalment, ha fet referència a malalties cardiovasculars "específiques de la dona" com són la cardiopatia isquèmica; la cirurgia cardíaca; l'arteriopatia perifèrica; insuficiència cardíaca, arrítmies i mort sobtada.

Hàbits que milloren el cor

Segons el Dr. Carlos García Palomar, cardiòleg de Vithas Castellón, cuidar el cor significa "cuidar el nostre sistema cardiovascular, cor i artèries". Per a això, l'especialista recorda quins són els hàbits fonamentals per a la cura del cor. Entre ells està, realitzar exercici físic, en aquest sentit, el Dr. García considera que "és aconsellable realitzar més de 150 minuts a la setmana d'exercici moderat o més de 75 minuts a la setmana d'exercici intens, afegint exercicis de força, cal "construir múscul".  A més, és aconsellable també seguir una bona alimentació "es recomana el consum de productes que siguin naturals, evitar processats i sucres, donant prioritat a fruites, vegetals, verdures, llavors i llegums, també prioritzar proteïnes com el peix i les carns i els greixos saludables, com l'oli d'oliva, l'alvocat i el peix blau".

Així mateix, l'especialista afegeix que "cal evitar el tabac, dormir almenys vuit hores diàries i controlar els factors de risc cardiovascular amb la presa periòdiques de tensió arterial, analítiques rutinàries per a detecció de diabetis i hipercolesterolèmia i prevenir l'obesitat".

Per la seva banda, el doctor Víctor Girbés, ha destacat la importància d'atendre la seva autocura. Cal que cuidin d'elles mateixes, que expressin les seves preocupacions i cuidin el seu benestar emocional. Després, si senten que necessiten ajuda, no han d'esperar a tenir una sobrecàrrega". 

Comparteix

També t'interessarà