Una família productora de pomes de les Garrigues rep el premi Super Gold de la JARC

REDACCIÓ
Publicat: 
10-11-2022
Actualitzat: 10-11-2022 9:47
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una família productora de pomes de les Garrigues rep el premi Super Gold de la JARC
    Peu de foto: 
    Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)

Roger Piñol de Pomes de Cal Perico ha estat el guanyador de la categoria superior de l’edició del 2022 del premi internacional de la Poma Golden, l’anomenada categoria Super Gold. Ha volgut estar acompanyat del seu padrastre, a qui considera part corresponsable del seu èxit, per dos grans motius, va mantenir l’aposta de la fruita dolça a Bellaguarda (les Garrigues), que Roger Piñol ha continuat, quan la gran majoria es van passar al cultiu de l’ametller i l’olivera; i li va traspassar els seus coneixements. 

Roger Piñol es va incorporar fa només 4 anys com a productor de poma de la varietat Delicious, però els seus arbres ronden els 30 anys. Piñol ha expressat la gran alegria que suposa aquest reconeixement, que veu també com una mostra de l’encert d’haver escollit aquest cultiu. Pomes de Cal Perico produeix uns 30.000 quilos de l’any. D’aquests, una sisena part es comercialitza amb venda directa a la mateixa zona, la resta es porta a Recio Fruits de Torregrossa.

La poma guanyadora en aquesta edició destaca, segons l’estudi organolèptic que ha realitzat l’IRTA, per un molt bon equilibri entre la seva aparença i el seu sabor, dolçor i textura. Presenta un color de fons groc clar, sense coloració rosàcia en la cara exposada al sol, i una forma regular i arrodonida. És una poma crocant amb dolçor i suculència mitjana-alta i amb un molt bon sabor.

Tradició, precisió i molta perseverança per cultivar les millors pomes del món

El guardó a la més dolça se l’ha endut Fruites Molló Iniesta de Barbens. El seu titular, Jaume Molló, explica que factors com el tipus de sòl que és graverós, la marinada, no reduir costos que incideixin en la qualitat o l’excel·lència en el maneig expliquen aconseguir aquests bons resultats en el sabor d’aquesta fruita dolça. Però la principal responsable, segons afirma Molló, és seguir fil per randa l’ordre de collita que marca el seu agrònom, que multiplica el sabor. La majoria de la seva fruita la porta a Visa Fruits, que té la central a Golmés. 

En la categoria de la més crocant, Bio Bosch Orgànic de Sant Pere Pescador ha estat premiat. Per a Joan Bosch, el titular de l’explotació, representa un gran orgull que les seves pomes ecològiques estiguin al nivell de les millors pomes convencionals. Ho interpreta com un reconeixement a la feina i la constància, que ratifica la seva línia de treball, que evita tota mena de fertilitzants o fitosanitaris químics, que han hagut de suplir amb molt de treball i enginy, i es veu recompensada.

Miralcamp Fruits s’ha endut allò que el mercat més valora: la categoria de “millor aparença” del premi internacional de la poma Golden. El seu gerent, en Josan Forton, explica que qüestions com usar xarxes antipedra o un maneig exquisit expliquen haver-se endut aquest guardó. La poma és la fruita dolça en què s’han especialitzat la trentena de socis d’aquesta cooperativa que manegen unes 700 hectàrees, i que ja havia guanyat els dos darrers anys el premi a la millor Golden.

Sergi Balué, el cap de la sectorial de la fruita dolça de JARC ha destacat la importància de premis com aquest “per posar en valor la fruita que produïm a Catalunya, el consum de quilòmetre 0 és compromís amb el medi ambient i amb el territori”. Balué  ha afegit que “els fructicultors estan fent una molt bona feina, i cal apostar pels productes de proximitat, que a més de ser sostenibles, són sans i d’alta qualitat, i això s’ha de veure reflectit en el preu que perceben els productors”. El cap de la sectorial de la fruita ha volgut felicitar també als fructicultors que malgrat haver passat un any molt dur, a causa de les climatologies adverses, han aconseguit tirar endavant les collites amb una molt bona producció, gràcies al seu esforç.

A l’acte també han assistit Esmeralda Rourera, presidenta territorial de JARC Lleida; Jordi Verdú, diputat de la Diputació de Lleida; Jordi Llanes, diputat de Lleida; Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; i dos representants dels patrocinadors de l’acte, Xavier Codina, director regional de Lleida Anoia del Banc de Sabadell i Víctor Perdrix, manager i director tècnic comercial d’Open Natur.

Comparteix

També t'interessarà