Unió de Pagesos critica que es prohibeixin mercats de productes frescos a l'aire lliure

ACN
20-03-2020
  • Guissona torna a permetre el mercat setmanal, amb parades de primera necessitat

Unió de Pagesos denuncia que hi ha ajuntaments que impedeixen els mercats de productes frescos a l'aire lliure d'aforament inferior a 1.000 persones, com a mesura de prevenció per evitar la propagació del coronavirus. El sindicat considera que la decisió municipal contravé la resolució del Departament de Salut, el Reial Decret d'estat d'alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles. Unió de Pagesos considera que aquesta prohibició "perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l'accés als aliments". En aquest sentit, l'organització agrària demana a aquests consistoris que rectifiquin, de la mateixa manera que ho han fet altres com els de Lleida, Vilanova i la Geltrú o Montblanc.

Així mateix, Unió de Pagesos insta a les entitats municipalistes, Associació Catalana de Municipis (ACM) i Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que facin una crida a complir els criteris d'obertura dels mercats de productes frescos a l'aire lliure autoritzats.

Unió de Pagesos recorda que és el mateix ajuntament el que "ha de garantir la igualtat de tracte entre establiments i parades de productes frescos", i "ha de gestionar els mitjans materials i humans necessaris perquè es donin tant les garanties de subministrament com les garanties de salut pública", ja que, en cas contrari, "els paradistes afectats hauran de ser indemnitzats per les entitats locals", segons sosté el sindicat.

Unió de Pagesos demana als municipis que "facin un esforç" i "deixin fer els mercats de productes frescos fins i tot en llocs on cal posar mesures de control per dosificar l'aforament als espais". L'organització agrària considera que "no té sentit que la ciutadania pugui entrar en espais tancats de les grans superfícies dosificats de manera privada i no tingui accés a comprar en espais oberts, on podria tenir un control exercit per part del municipi o amb el suport d'altres agents de l'autoritat si els ajuntaments ho demanen a l'autoritat competent, tal com estableix el Reial Decret d'estat d'alarma".

El sindicat recorda el rol que té la pagesia tenint en compte la seva contribució a l'hora de proveir la població de productes frescos i de proximitat en el marc de la crisi provocada pel coronavirus. "Els productors treballen amb normalitat per seguir complint l'objectiu de subministrar aquests aliments als ciutadans", assenyala l'organització agrària.

Segons Unió de Pagesos, alguns dels municipis que han suspès mercats de productes frescos a l'aire lliure són Vilafranca del Penedès (Alt Penedès); la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà); Sant Vicenç dels Horts, Cornellà, el Mercat de Torreblanca -mancomunat per Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern- Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat); Calafell (Baix Penedès); els mercats de la xarxa de mercats de pagès d'economia social i solidària de diferents barris de Barcelona (Barcelonès); Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà); Sant Pere de Ribes (Garraf); Vic, Roda de Ter i Calldetenes (Osona); Pineda de Mar, Mataró i Calella (Maresme); la Sènia (Montsià); Granollers (Vallès Oriental); Campdevànol i Camprodon (Ripollès); Cervera (Segarra); Tarragona (Tarragonès), i Arnes i Bot (Terra Alta).

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta