Unió de Pagesos denuncia de nou el "desequilibri" en la cadena de valor de la fruita

REDACCIÓ
29-05-2020
  • Arxiu fruita pera peres

Unió de Pagesos denuncia un cop més el desequilibri en la cadena de valor de la fruita dolça, que perjudica tant productors com consumidors. Alhora, destaca que en situacions de crisi com l’actual, aquest desequilibri s’incrementa perjudicant la ciutadania, que també pateix els abusos d’uns pocs que guanyen molt. El sindicat torna a arribar a aquesta conclusió després d’analitzar l’evolució dels preus de la poma i de la pera entre el març i l’abril d’aquest any respecte els de l’any passat, en tres punts de la cadena de valor: els preus en origen, a través de l’Observatori de preus de referència del Departament d’Agricultura, la font més fiable a Espanya de preus que surten de la central fruitera; els preus a majorista, publicats per Mercabarna, i els preus al consum, publicats pel gabinet tècnic d’Agricultura.

A partir d’aquesta anàlisi s’observa que el preu de la poma ha caigut en origen un 7% al març i un 2% a l’abril, mentre que ha pujat en la baula majorista un 12% al març i un 19% a l’abril. Per al consumidor també ha pujat, però menys, un 6% al març i un 8% a l’abril. El preu de la pera en origen s’ha incrementat un 22% al març i un 27% a l’abril, però en la baula majorista l’augment ha estat del 52% al març i del 35% a l’abril, mentre que el consumidor l’ha pagat un 21% més car al març i un 20% més car a l’abril.

A més, el sindicat denuncia que alguns dels majoristes i de la distribució fan servir la fal·làcia i justifiquen l’increment de preus argumentant que els productors els han pujat en origen per les males collites i per la manca de mà d’obra per recol·lectar la fruita, entre altres arguments, quan la pagesia mai ha pogut repercutir els costos en el preu del producte.

Davant d’una campanya de la fruita de pinyol marcada per un fort descens de l’oferta, Unió de Pagesos reclama un increment important de preus en origen sense que es repercuteixi a la ciutadania, ja que les dades demostren que això és possible si els majoristes i la distribució volen. Per al sindicat, no es tracta que hi perdin diners; només que no vulguin guanyar tant a costa de pagesos i consumidors.

Finalment, el sindicat adverteix que els abusos d’alguns empresaris agraris respecte als temporers, recollits en els mitjans, no reflecteixen la realitat del sector, en el qual la immensa majoria de la pagesia actua correctament i compleix totes les obligacions amb els treballadors, tant pel que fa al sou que els correspon com a l’hora de facilitant-los allotjaments segurs.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Et preocupa que hi hagi més rebrots de Coronavirus?