UP valora positivament la campanya de farratge tot i la incertesa per l'increment del cost de l'energia

ACN
Publicat: 
15-12-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • UP valora positivament la campanya de farratge tot i la incertesa per l'increment del cost de l'energia

Unió de Pagesos fa un balanç positiu de la campanya de farratge d'enguany sobretot després d'una "molt bona" collita de l'alfals i de rendiment previsible. El sindicat destaca que, tot i les pluges de principis d'any, es va poder recollir pràcticament tota la primera sega abans que se'n veiés afectada la qualitat. L'estiu i la tardor han estat estacions molt seques, fet que ha permès fer les segues abans de les pluges, encara que això ha comportat un descens important del rendiment en conreus de secà. Unió de Pagesos fa aquesta valoració tot i la incertesa per l'increment del cost de l'energia. Així mateix, assenyala que els productors de farratge temen un contagi de la crisi que viu el sector boví i lleter, un dels seus principals clients.
El sindicat destaca també que aquest ha sigut un any amb poca afectació de plagues, un aspecte destacable malgrat que "el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha reduït considerablement el nombre de fitosanitaris per poder-hi fer front".

Pel que fa a la previsió de la pròxima campanya, Unió de Pagesos augura una davallada de la superfície d'alfals, provocada en bona mesura per l'alça de preus dels cereals, fet que "fa augurar que en els alfals d'últim any s'endarrereixin les sembres un any per aprofitar el bon moment del cereal". "Caldrà seguir-ne l'evolució, però, per confirmar si és mantindran els preus o es normalitzarà el mercat", indica l'organització agrària.

Consum exterior i interior

Unió de Pagesos alerta, però, que les exportacions de farratges encara no han arribat als nivells anteriors a la pandèmia, tot i que s'estan recuperant. Atès que aquest és un sector netament exportador, "l'encariment i l'escassetat de contenidors han provocat una pujada del cost del transport que no s'ha vist compensat per l'augment moderat del preu de l'alfals", remarca. Així, l'any 2019 els contenidors de retorns van patir un important increment de preus que l'any passat va derivar en una escassetat que va agreujar la situació. A finals d'estiu, però, "sembla que els preus dels contenidors i la seva disponibilitat, han viscut una millora lligada a la recuperació de l'activitat econòmica, tot i que encara lluny dels preus previs al 2019", segons el sindicat.

Pel que fa al consum intern, Unió de Pagesos explica que la demanda de farratge s'ha mantingut estable tot i que es mostra especialment preocupat per la crisi del sector boví i lleter. I, és que "el sector tem que es pugui contagiar a les vendes de farratge, ja que aquests sectors en són els principals consumidors". Per això, Unió de Pagesos seguirà reclamant a administracions i empreses "mesures urgents per garantir el futur dels ramaders catalans i exigint uns preus dignes que se situïn per sobre dels costos de producció".

El sindicat també es mostra preocupat per l'increment dels preus de l'energia i de les matèries primeres, així com per la falta de subministrament, fets que "suposen una amenaça directa al futur de les exploracions per la pèrdua directe de beneficis", segons UP. Es tracta, però, d'un problema generalitzat a tot el sector agrari.

Comparteix

També t'interessarà