⏯️ Vuit de cada deu dones de Catalunya han patit violència masclista

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
01-12-2022
Actualitzat: 01-12-2022 16:12
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Vuit de cada deu dones de Catalunya han patit violència masclista
    Peu de foto: 
    Foto Departament d'Interior

La directora general d’Administració de Seguretat, Sonia Andolz, ha presentat avui en roda de premsa els resultats de la darrera Enquesta de Violències Masclistes de Catalunya elaborada per la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior i la col·laboració del departament d’Igualtat i Feminismes. Andolz ha destacat que “l’enquesta de victimització ens ajuda a tenir una fotografia completa de quina és la situació actualment a Catalunya preguntant a les dones quin tipus de fet consideren que han patit, independentment de la dada policial recollida i posteriorment comprovada”.

La directora d’Administració de Seguretat ha volgut subratllar que “l’enquesta pregunta per un ventall de fets que permeten conèixer els possibles casos que puguin passar i no es detectin i, alhora, identificar també si es tracta de violència masclista o no”. En aquesta línia, Andolz ha explicat que des del Departament d’Interior “volem posar més recursos en investigar aquests casos, analitzar-los i prevenir-los”. “Aquestes dades ens ajuden a fer campanyes de prevenció”, ha ressaltat Andolz.

Per cloure la seva intervenció, Sònia Andolz ha posat en valor que en aquesta darrera edició “hem inclòs nous fets que la societat identifica com a violència masclista i hem detectat que la franja d’edat on es pateix més aquests casos és entre els 30 i els 49 anys seguit de les dones d’entre 16 i 29 anys”.

També hi ha intervingut la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda, que ha destacat que “les violències masclistes són un problema social i polític de primer ordre; són el principal problema de seguretat pública i una greu vulneració dels Drets Humans de les Dones”. “L’enquesta demostra que les dones cada vegada les identifiquem més i millor en tots els àmbits i que no hi ha espai per aquells que neguen l’existència de les Violències Masclistes”, ha assegurat.

L’Enquesta de violències masclistes a Catalunya és l’operació estadística més rellevant de Catalunya sobre aquest tipus de violències. L’objectiu principal es conèixer el nombre de dones que viuen a Catalunya que estan patint actualment algun tipus de violència masclista, o si l’han patit en algun moment de la seva vida. Pretén donar una visió detallada i actual de lesformes de violència masclista i els diferents aspectes que s’hi relacionen.

Dels resultats destaca que un 79,3% de les dones enquestades han patit com a mínim un fet de violència masclista al llarg de la seva vida. El darrer any, les dones que han detectat haver patit algun tipus de violència masclista han augmentat fins al 26’2%, gairebé nou punts percentuals més que el 2016.

Per tipologia de violència, la violència sexual és la que més han patit les dones de 16 anys o més amb un 65’2%. Si s’exclou el fet de “rebre comentaris i/o gestos de caràcter sexual”, la xifra es redueix fins al 39’1%. També destaquen la violència psicològica (patida per un 47’5% de les dones enquestades) i la violència digital (un 28%).

Per franges d’edats, un 41’2% de les dones de 30 a 49 anys han patit violència masclista l’últim any, seguit de les dones de 16 a 29 anys amb un 33’2%.

Violències fora de la parella

Són aquelles violències exercides per un home, conegut o desconegut, amb qui la dona no té ni ha tingut mai una relació de parella. Del total de dones de 16 anys o més residents a Catalunya, el 67,9% ha patit algun fet de violència masclista per part d’un home amb qui no tenen, ni han tingut, cap relació de parella. Un 16,9% de les dones ho ha patit el darrer any.

En aquest àmbit, el 38’7% dels casos de violències masclistes s’han produït a les Xarxes Socials, seguit d’un 19’9% dels casos en llocs d’oci i un 15’1% a l’espai públic.

Violències en parelles i exparelles

Un 61% de les dones enquestades ha patit algun tipus de violència masclista per part d’exparelles,i d’aquest percentatge, un 10’4% s’ha produït durant l’últim any. En aquest cas, els tipus de violència més habitual son la psicològica, seguida de la violència econòmica i la digital.

Per part de parelles actuals, un 14,5% de les dones que tenen parella ha patit un fet en tot el temps de la relació, i un 7’9% l’ha patit el darrer any. El tipus de violència més habitual dins la parella és la psicològica (10’8%), seguida de la violència econòmica (1’6%) i física (0’8%).

En el 33,7% de casos de dones que han patit alguna violència masclista vivien infants a la llar. En un 31’8% dels casos, a més, els infants van presenciar fets.

Alt grau de satisfacció amb els Mossos per part de les dones que denuncien

Durant el 2021, només un 18’4% de les dones que han considerat que l’agressió que han patit és un fet delictiu, han interposat denúncia. Les dones que han interposat denúncia manifesten un grau de satisfacció molt gran amb el servei rebut per part dels Mossos d’Esquadra, sobretot en el moment d’interposar la denúncia, on la mitjana es situa en un 7,1 en una escala de 0 a 10.

Entre els motius per decidir no denunciar, destaquen sobretot la dificultat de recopilar proves (16’2% dels casos), perquè no hi ha la percepció que siguin comportaments a denunciar (12’5%), per por a més violència masclista (10’3%) o per sentiments de culpa, vergonya o bloqueig emocional (7’8%).

Una enquesta feta a més de 9.500 dones

L’enquesta s’ha fet per via telefònica a un total de 9.594 dones i 1.567 homes de més de 16 anys i residents a Catalunya. L’estudi pregunta per un ampli ventall de violències masclistes, que recullen tot tipus de manifestacions. En el cas de les violències sexuals s’inclouen des de comentaris i gestos sexuals, exhibicionismes, violències sexuals digitals, tocaments amb i sense violència, relacions sexuals sota coaccions o intimidacions psicològiques, assetjaments sexuals a la feina, agressions amb violència o intimidació, violacions i intents de violació.

Hi ha també una mostra d’homes als quals només es fan les preguntes de percepció com els estereotips sobre la violència masclista

Comparteix

També t'interessarà