Vull ser vegà/ana, què necessito saber?

27-01-2020
  • Vull ser vegà/ana, què necessito saber?

En aquest post et donem les claus per a ser vegà/ana, una pràctica alimentària en la qual destaca l'absència completa de productes d'origen animal, aprenent a alimentar-te evitant riscos en la salut a llarg termini. 

Claus per a ser vegà/ana

Abans de començar una dieta vegana o de canviar els nostres hàbits de manera permanent és important informar-se adequadament i saber com hem de preparar-nos psicològica i nutricionalment. Convertir-se en vegà implica modificar gairebé complet el nostre patró alimentari, la qual cosa comporta canvis en el funcionament del nostre organisme. És important tenir en compte això per a adaptar-nos adequadament al canvi de dieta. Al principi és possible sentir feblesa o la tensió baixa, ja que el nostre cos està acostumat obtenir energia amb altres aliments.

Així mateix, la substitució de proteïnes i grasses animals pot produir en una primera instància mal de cap, acne, cansament i irritabilitat, causada per una falta de vitamina B12. Finalment, és possible experimentar sensació d'inflor, gasos i moviments intestinals excessius per l'augment de fibra ingerida. És important adaptar-se correctament a la dieta vegana i aprendre a alimentar-se de manera que evitem riscos en la nostra salut a llarg termini. Per això, és important comptar amb un dietista-nutricionista o endocrí que ens ajudi a aprofitar al màxim els aliments que inclou una piràmide alimentosa vegana.

Aportacions nutricionals en el veganisme

Aquests són les aportacions nutricionals que cal tenir en compte per a portar una nutrició adequada:

  • Vitamina D: l'absència d'aliments d'origen animal deriva en dèficits en vitamina D. Per a compensar-ho és suficient exposar les mans, cara i braços al sol 15 minuts cada dia.
  • Suplement de vitamina B12: ja que solament es troba present en aliments d'origen animal i serveix per a evitar el desenvolupament de malalties com l'anèmia perniciosa.
  • Ferro: és aconsellable alimentar-se de llegums i vegetals de fulla verda rics en ferro per a suplir aquesta manca.
  • Calci: la massa òssia pot veure's disminuïda per la falta de calci i causar problemes de salut en músculs i nervis.
  • Omega-3: és un tipus de greix saludable que conté el peix blau, essencial per a la nostra activitat cerebral, visual i cardíaca.

Quan una dieta vegana està ben planificada és més senzill adaptar-s'hi. Igualment, cal tenir força mental i capacitat d'adaptació davant els canvis en l'organisme que suposa la dieta vegana per a mantenir-la a llarg termini. Una vegada planificat i mentalitzat el repte podrà ser més senzill a l'hora de canviar d'hàbits alimenticis. De fet, pot arribar a ser un benefici per a la salut, ja que, les dietes veganes ben planificades redueixen el risc d'obesitat, hipertensió arterial, diabetis, colesterol i alguns tipus de càncers.

Recorda:

  • Per a convertir-se en vegà/ana ha de dur-se a terme una minuciosa planificació alimentària amb ajuda d'un especialista
  • Hi ha canvis que el nostre cos pot notar en canviar de dieta. És important saber adaptar-se a ells per a no renunciar a la nova dieta vegana establerta
  • És necessari detectar les manques nutricionals que pot comportar eliminar els productes carnis per a substituir-los per altres fonts vegetals.

Especialistes del Grup Hospitalari HLA Perpetuo Socorro

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next