Xavier Eritja: “A Ponent hem de ser conscients que som un dels territoris amb més aigua, i que tenim un recurs immens”

LLEIDACOM / Gerard Amigó
25-04-2019
  • Xavier Eritja: “A Ponent hem de ser conscients que som un dels territoris amb més aigua, i que tenim un recurs immens”

Des de Lleida.com volem deixar de banda la política com a eix vertebrador d'aquesta entrevista i situar-hi la persona que hi ha darrera de la figura política. Coneixerem des d'un prisma més proper els candidats i candidates de Lleida a les eleccions generals del proper 28 d'abril, les quals configuraran els i les membres del Congrés del Diputats. Avui conversem amb Xavier Eritja, candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya per Lleida, natural de Sallent de 49 anys.

 

Qüestions personals

Amb quin color es sent més identificat? Amb el verd. Em sap greu dir-ho perquè és el color actual de campanya de Vox, podria dir que m’han pres el color d’alguna manera.

Quina afició li ocupa el seu temps lliure? Tinc poc temps lliure, però quan puc aprofito per estar a casa perquè entre setmana estic fora. M’agraden molt les antiguitats, escoltar música, llegir.

El seu ideal de felicitat? Poder estar tranquil, viure amb la parella i els fills, seguir creant, i poder arribar a gestionar-me tot el meu temps.

Quina qualitat aprecia més en una persona? La honestedat i la transparència. Que puguis parlar amb ell i sàpigues que el que està dient és veritat, i això s’agraeix.

Quines considera que són el seu major defecte i la seva millor qualitat?El meu pitjor defecte és que a vegades desconnecto i em tanco dins meu. A vegades la gent em reclama, i jo a vegades necessito aïllar-me i després tornar. Això és un defecte perquè d’alguna manera necessito retrobar-me amb mi mateix. Pel que fa a la virtut, quan se’m coneix sóc molt obert amb els meus amics, però quan no puc arribar a ser una paret. Sóc molt parlador, puc xerrar de molts temes i donar conversa a la gent.

Quina seria la seva major desgràcia? Que les altres persones em vegin com una persona intolerant, que busca cada dia brega, perquè no va amb mi.

Com li agradaria morir? Amb tranquil·litat i sense gaires cerimònies. Això sí, amb una estelada damunt del fèretre.

El seu heroi o heroïna de ficció? M’agrada Marvel, però no en tinc gaires d’herois, perquè al cap i a la fi el que veiem en personatges de ficció són herois divins. Jo crec que hi ha persones que al darrere de la seva actitud hi veus una heroïcitat de la vida. Per tant, jo sóc molt prudent a l’hora de considerar a les persones herois.

I la seva persona o personatge referent a la vida real? El meu pare, perquè la actitud que jo admiro és la que ha tingut sempre a la vida. Una persona amb honestedat, de fer-se amb la gent, donar joc de paraula.

Algun projecte frustrat que li hagués agradat emprendre? M’hagués agradat dedicar-me a la història medieval. De fet vaig estudiar història medieval, i durant la primera etapa de la meva vida tot ho enfocava a ser professor d’universitat per dedicar-me a la investigació del món medieval. Sempre m’ha agradat i tinc l’esperança que quan em jubili poder-me dedicar a això.

El seu nom preferit? Pau, perquè em dona tranquil·litat i serenor.

Si fos un superheroi, quin poder li agradaria tenir? Quan no actuen bé, poder canviar l’actitud de la gent davant dels altres.

Si vostè cregués en la reencarnació, en quina altra època – lloc diria que ha viscut o li hagués agradat fer-ho? M’agradaria viure a la Lleida musulmana del segle XII per saber exactament com vivia aquella gent.

Quin hàbit, ja sigui seu o d’altres persones, no suporta? Les persones que no puc veure són aquelles autoritàries que tot el dia van marcant el que una altra ha de fer. L’autoritarisme em genera repulsa, i per exemple hi ha sectors d’homes que utilitzen l’autoritarisme com un gestor de masclisme.

Un conflicte històric que mereixi la seva admiració? Un moment històric que té a veure amb el que vivim actualment és la declaració de la Republicana catalana perquè té molts paral·lelismes amb la realitat actual. Per tant, et permet veure com lluitava la gent en aquella època i establir paral·lelismes generacionals amb l’actualitat.

Té algun lema personal? No obliguis als altres el que tu no t’obligaries a fer.

Quin diria que és el tret principal que defineix el seu caràcter? Un caràcter afable.

 

Relació amb el territori

Del territori de Lleida, quin es el seu racó amb encant preferit?

El riu Segre és un espai amb un gran encant, perquè darrere del riu hi ha unes imatges, un simbolisme i unes històries personals que l’envolten. Un altre racó que m’agrada molt és el castell de Gardeny, perquè és el món templer i la representació medieval. Un lloc on hi hagi un element patrimonial per mi té molta força.

Què ens pot dir sobre les comarques amb més problemes de despoblació?

Bàsicament són les del Pirineu, però aquí a la plana també tenim la zona de la Segarra, Les Garrigues, una part del Segrià sud. Crec que al no haver-hi unes polítiques que faci que el sector agropecuari sigui viable per viure, molta gent han de marxar cap als centres urbans. Jo crec que és una llàstima perquè és una manera de cohesionar el país, de donar-li força, és equilibrar-lo territorialment. El fet de que marxi la gent d’aquests pobles petits fa que es buidi el territori. Tant si vius a Lleida com a Llavorsí hauries de poder optar a les mateixes oportunitats.

Al seu parer, què sobra i què hi falta a Ponent?

Crec que hi falta infraestructures que es puguin mancomunar. Cal començar a mancomunar alguns serveis a diversos pobles enlloc de construir piscines, pavellons...Hi ha algunes inversions que es van fer en el seu moment quan hi havia molts diners, i ara es fan molt difícil de mantenir. Per tant crec que és un moment en què cal mancomunar alguns serveis

Quins tres esdeveniments de qualsevol àmbit (cultural, econòmic, esportiu, social, lúdic, etc) dels molts que es celebren al llarg de l’any, en gaudeix més i/o assenyalaria com els més importants?

L’Aplec del Caragol a nivell de Lleida ciutat, i en quant a territori les diferents festes dels municipi. Aquestes festes fan la funció de cohesió de la societat.

Pot anomenar-nos quatre sectors econòmics que, al seu parer, siguin determinants en la millora de la vertebració i prosperitat del territori?

El sector agroalimentari, l’economia verda, el sector serveis i el turístic.

Relació amb el programa electoral

En quin sector ha desenvolupat la seva vida professional?

Durant molts anys he treballat al CatSalut, i d’una banda tenia la part més laboral de la salut, però per altra part, encara que no treballava estava molt vinculat al dinamisme i activisme cultural. D’alguna manera qui m’ha portat a ser diputat, més que la part de gestió de salut ha estat el ser dinamitzador cultural i polític.

Amb quins tres punts del programa electoral del seu partit es sent més identificat?

Per a nosaltres és tant important defensar els drets col·lectius i nacionals com defensar els drets socials. Defensar fins i tot els drets que garanteixin que hi hagi una democràcia plena com són els drets civils, polítics... Jo crec que és un dels punts que m’agrada més del programa d’ERC, i és que ara un dels principis que tenim al partit és la lluita de tots els drets. Perquè respectar tots els drets és garantir que la democràcia és plena, i en aquests moments tenim els drets vulnerats.

Un altre punt seria el que té a veure amb el territori: les polítiques agràries i mediambientals. Són dos trets que al nostre territori tenen molts punts de contacte, però que no es saben gestionar bé, perquè enlloc de contacte el que hi ha és enfrontament. D’una banda hi ha un posicionament mediambiental, i de l’altra un posicionament agrari-territorial. A mi m’agrada molt com planteja ERC l’equilibri territorial a partir d’intentar consensuar els diferents potencials del territori. Jo crec que la consellera té un projecte de llei sobre els espais agraris, en el que es vol contemplar totes les necessitats: ambientals, socials, comerç... Poder equilibrar aquests dos punts en un moment que més que un equilibri és un enfrontament, és un tema clau, i a mi m’agrada l’enfocament més global del nostre partit.

Quines accions es poden fer i creu necessàries per al territori en defensa del medi ambient?

Hi ha qüestions que tenen a veure en com gestionar els espais, sobretot molt lligades amb com gestionar l’aigua. A Ponent hem de ser conscients que som un dels territoris amb més aigua, i per tant que tenim un recurs immens. El territori té molt potencial amb el tema aigua, però el problema és que tota l’aigua se’ns l’emporten, o bé hidroelèctriques o cap a altres espais. Jo crec que cal un model de gestió integral de l’aigua que permeti gestionar bé els usos però sobretot que ens aporti pel territori. Que un recurs com l’aigua el puguem gestionar nosaltres mateixos dins del territori.

Quin país europeu considera un bon referent com a model polític?

A mi m’agrada el model parlamentari anglès. Jo sempre el tinc com a referent, perquè la manera d’entendre la política a Catalunya, el que fa és recollir l’herència o el paral·lelisme anglès. A diferència del model espanyol que és més semblant a una estructura d’estat.

Coneix el diari digital Lleida.com? Si ho desitja, pots aconsellar-nos per tal que puguem millorar.

Jo segueixo una sèrie de diaris digitals perquè a vegades et donen una versió diferent dels diaris en paper. A vosaltres us tinc com a referents, perquè sou un d’aquells mitjans que sobretot per notícies vinculades al territori val la pena tenir-vos presents. A vegades els digitals et donen una lectura diferent del que t’aporten els grans mitjans de comunicació, un punt diferent, personalitzat i molt arrelat al propi territori.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Estàs a favor de l'anomenat 'pin parental'?

Carregant...
Load next