Xavier Palau: “L’Horta ha de ser la marca de Lleida”

LLEIDACOM / Gerard Amigó
18-05-2019
  • Xavier Palau: “L’Horta ha de ser la marca de Lleida”

Qüestions personals

       1. Amb quin color se sent més identificada com a persona?

Amb el blau cel.

       2. A què li agradaria dedicar-se quan tingui més de 70 anys?

M’agradaria aportar la meva experiència des del punt de vista jurídic o polític a les persones que llavors tinguin en aquell moment la meva edat, les futures generacions. Vindria a ser retornar a la societat el que jo he après.

       3. Quins treballs domèstics se li donen millor?

Planxar. Ho vaig aprendre quan estava estudiant fora. Crec que tenir unes rutines diàries com arreglar la roba, netejar-la, planxar-la, fer el llit cada dia ajuden al funcionament de la persona a mantenir un ordre.

       4. A què acostuma a jugar amb els seus fills, nebots, néts o fills d'amics?

Tinc dos nebots, de 6 i 3 anys. Quan estic amb ells em pinten la cara, fem dibuixos, els acompanyo als parcs de la ciutat perquè gaudeixin jugant.

       5. Quina qualitat aprecia més en una persona?

La responsabilitat i la lleialtat.

       6. Té alguna persona o personatge de referència a la vida real?

Els pares.

       7. Té algun lema personal?

No cal córrer per aconseguir les coses.

       8. Ens pot dir algun acudit o humorista que li agradi especialment?

No sóc massa d’acudits ni d’humoristes, però ara que estem fent els debats em resulta curiós ‘donde dije digo, digo Diego’. Les persones diuen una cosa i en fan una altra després.

 

En relació amb la ciutat

       1. De la ciutat de Lleida, quin és el seu "Racó amb encant" preferit?

A mi m’encanta l’horta de Lleida.

       2. Quins tres esdeveniments de qualsevol àmbit (cultural, econòmic, esportiu, social) dels molts que es fan a la ciutat al llarg de l'any, assenyalaria com més rellevants?

Jo destacaria l’Aplec del Caragol, per mi és fonamental com a tradició culturals dels lleidatans. Ja sabeu que jo porto com a lema de campanya el lleidatanisme: polític, social, cultural i econòmic. Després considero molt important Sant Anastasi. Molts parlen de les festes de maig, però també m’agradaria recordar que aquestes festes es celebren perquè hi ha un sant a darrere que és Sant Anastasi. També m’agraden les processons de Setmana Santa per recordar un dels meus eixos de campanya que són els principis humanístics i cristians. Sóc l’únic candidat que defenso els principis humanístics i cristians que alguns s’han oblidat.

      3. Podria indicar-nos tres o quatre sectors d'activitat que al seu judici siguin més determinants perquè la ciutat tingui un futur pròsper?

Jo voldria destacar el producte de l’Horta. Hem de reforçar els pagesos i l’horta com a marca de Lleida, potenciant el producte local per sobre de l’estranger. En aquest sentit els de Lleida hem de fomentar el producte d’aquí. Per tant tot això fa referencia al producte local i al comerç de proximitat.

També em vull quedar amb el tema del coneixement, la ciencia i la innovació. Lleida ha de ser capital universitària.

I en tercer àmbit també m’agradaria apostar per la cultura del garrotín. La cultura de les nostres tradicions lleidatanes, i la identificació del món gitano que influencia a Lleida i no podem permetre que s’estigmatitzi.

En relació amb el seu programa electoral

        1. En quin sector econòmic ha desenvolupat la seva vida professional?

Jo sóc autònom, tinc un despatx d’advocats propi, i sóc professor perquè tinc el doctorat en Dret. També col·laboro de forma gratuïta amb diferents entitats associatives de Lleida i amb algun col·legi professional.

        2 .Amb quins tres punts del programa electoral del seu partit se sent més identificat?

Primer i fonamental: la seguretat ciutadana. Hem de dir prou a l’incivisme, dir prou a la inseguretat ciutadana, acabar amb la manca d’il·luminació als carrers, necessitem una llum blanca. I hem de dir prou a les ocupacions il·legals. No pot ser que veïns de Lleida es queixin de manca d’il·luminació als carrers, que hi hagin ocupacions il·legals a la Bordeta o Balàfia. Hem de posar fi a les ocupacions il·legals i protegir el dret a la propietat privada dels lleidatans. També hem de tenir cura del mobiliari urbà i la higiene dels carrers. Aposto per crear 50 noves places d’agents de la Guàrdia Urbana, professionalitzar els agents cívics i dotar a la Guàrdia Urbana de les eines i instruments de treball que siguin necessaris per la seva eficàcia i eficiència.

En segon lloc, un dels meus eixos és el comerç de proximitat, emprenedoria i el talent. En aquest sentit aposto pel pla de l’estació per un model de comerç i d’equilibri de barris. Cal tenir en compte que el model de l’estació hauria d’acabar amb l’encobriment de les vies de tren que permetrà unir el barri de Balàfia amb el Pardinyes. I a l’altra costat de l’estació, al carrer Roger de Llúria, que avui en dia és un descampat d’aparcaments, hem de fer que segueixi sent així, però també que hi hagi una zona verda. També hem de traspassar l’estació i posar d’una vegada per totes la marquesina pels taxistes que fa anys que ens la reivindiquen i és important. Cal promoure la zona d’autobusos nova, i juntament amb aquest pla de l’estació podem tenir unes zones comercials mitjes i grans a La Meta. Tot això permetrà revitalitzar el barri de Noguerola, refer la Rambla Ferran per unir l’edifici modernista de l’estació amb el pont Vell i fer que la Rambla Ferran torni a ser una zona de passeig i de comerç.

Per últim, jo vaig posar en marxa al febrer un moviment ciutadà que es titula “Protegim els Camps Elisis”. Portem un centenar d’assignatures on li diem a l’alcalde que no permetrem que als Camps Elisis s’hi construeixin 471 pisos, i no permetrem que passi a ser una avinguda de vehicles i una zona cimentada. Volem reivindicar que continuarà sent un pulmó de la ciutat.

      3. En què desitjaria influir per a millorar des del municipi la defensa del medi ambient?

Per mi Lleida ha de ser una ciutat mediambiental i sostenible. Per aquest motiu hem de protegir el pulmó de la ciutat, que és l’horta de Lleida. I també hem de defensar espais com els Camps Elisis, que no s’hi construeixi. En aquest sentit hem de fer una Lleida més sostenible i un exemple seria que la Guàrdia Urbana utilitzés vehicles elèctrics. Volem que Lleida sigui una ciutat menys cimentada i amb mes zones verdes. No es poden repetir els errors del passat com va ser la plaça Ricard Vinyes.

Hem de recuperar l’espai de les Basses i fer d’aquest espai un lloc pel lleure (les Basses de sempre) i un centre per a esportistes, tant pels estudiants d’INEF com els de cicles formatius. Són propostes econòmicament sostenibles. En quant al riu, s’hauria d’acabar amb les plagues d’insectes per poder gaudir més d’una zona de passeig.

    4. Quina pregunta li agradaria afegir en aquesta entrevista?

M’agradaria una Lleida activa, creadora. Una Lleida en què des de la Paeria es construïssin ponts amb el teixit associatiu i empresarial de la ciutat. Hem de protegir l’Horta i els Camps Elisis. M’agradaria una Lleida en què defensem el lleidatanisme polític, social i econòmic com a segell de la nostra identitat. Una Lleida en què apostem per la gent jove, per a que tinguin sortides professionals i en la que es cuidi la gent gran. Una Lleida en la hi no hi hagi lloc per la discriminació, l’incivisme ni les ocupacions il·legals.

En relació amb LleidaCom

  1. Si coneix el digital lleida.com, quins consells ens pot donar per a millorar el nostre treball?

Crec que no us cal consells, simplement el recolzament per a que continueu treballant com fins ara, igual que de des la Paeria s’ha de recolzar tots els mitjans.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next