"Cafarnaúm": retrat inclement de la pobresa

"Cafarnaúm": retrat inclement de la pobresa

diumenge 03 de març 2019 - 19:30
"Cafarnaúm": retrat inclement de la pobresa

Zain és un nen de 12 anys nascut a una de les barriades més pobres de Beirut que es presenta davant del jutge per demandar als seus pares per haver-lo engendrat. A partir d'aquest moment s'inicia una sèrie de retrospectives que donen resposta a les diferents preguntes i motivacions que l'han portat fins l'estrada.
La mirada que ens proposa aquesta obra és d'una desolació i un realisme cru que et regira les entranyes sense cap mena de contemplació. Alguns escrits parlen d'estar ben a la vora d'una "pornografia de la misèria" que potser consideren innecessària. No és l'opinió del que tecleja aquestes lletres. La pobresa, la misèria i la desigualtat extremes està en un moment de cronificació que les mirades sense filtres i despullades es fan cada vegada més necessàries per compensar una visió complaent al voltant dels números a l'engròs que poden mostrar un "progrés material evident". Dit això, cal deixar clar que heu d'estar preparats per obrir els ulls a unes condicions de vida deplorables que en boca del mateix protagonista "no mereixen ser viscudes". Unes relacions humanes basades en la supervivència extrema on afloren totes les formes de violència i explotació en base a la llei del més fort.
Malgrat tot el que s'ha comentat no estem davant un pamflet populista. La directora Nadine Labaki té l'habilitat de mantenir una tensió narrativa notable, amb una direcció de l'actor protagonista colossal (un Zain Al Rafeea no professional que fascina amb la seva feina), una càmera que sap captar els moments més emotius i gairebé màgics dels intèrprets i una música que també ajuda a reforçar sense magnificar. Tot i que la visió que es mostra és dura i terrible també hi ha lloc en petites dosi ben distribuïdes a la tendresa, la solidaritat fraterna o un humor innocent que gairebé t'has d'esforçar per apreciar-lo. Mentre la recent i destacada "Un asunto de família" ens mostrava la misèria a partir d'un grup familiar particular la pel·lícula que ens ocupa està centrada en la visió profunda, emotiva i despullada d'un nen amb una sinceritat que et desmanega per dins. (7,5/10)

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de MacPelegri
Exdocent i amant a temps parcial del cinema com a experiència vital, emotiva i onírica. Fugitiu dels meus fantasmes als quals intento deixar sempre fora de la sala.
Segueix-me :

Altres entrades del autor