Els Secans de Lleida

Els Secans de Lleida

dissabte 19 d'abril 2014 - 00:30
secans
Secans de Bellmunt
localització secans
Els secans de la plana de Lleida

Aquests dies m’he passejat pels secans de Lleida. És època de moviment ornitològic i a fe de de Déu que s’han deixat veure. Sisó, xoriguer petit, calàndria, esparver cendrós...

Però què són els secans? Molts dels que llegiu aquest escrit deveu conviure amb ells si sou de les terres de Lleida. Però potser no us heu parat mai a pensar què hi ha per allà dins a part de grans extensions de cereals i terres seques.

Els secans són unes zones d’origen subestèpic encara que l’acció de l’home des de fa segles hi ha fet arribar l’aigua a través de diferents canals. I també ho fa actualment. Tot i així encara hi ha zones de conreus de secà, sobretot diferents espècies de cereals, i guarets amb alguna plantació d’ametllers i oliveres. Es troben repartits per tota la plana lleidatana i s’estenen cap a l’Aragó. La divideix el riu Segre que baixa l’aigua des del Pirineu cap a l’Ebre. Són terres àrides de clima mediterrani continental. La vegetació és de matoll i planta baixa, com totes les extensions de cereal. El clima, la geografia i la vegetació fan que hi visqui una fauna molt característica i gran part d’aquesta només la trobem en aquests paratges catalans. Per la seva vistositat i varietat és molt important la fauna ornitològica existent.

Els secans també ens han deixat al llarg del temps uns valors culturals importants en forma de cabanes amb volta catalana característica, masos, castells, trinxeres de la guerra civil i fins i tot restes paleolítiques. Béns que és interessant conservar.

A Europa fa uns anys es va crear la Xarxa Natura 2000 amb la finalitat de preservar zones d’alt valor ecològic, tant per la seva fauna com per la flora, arreu de la UE. Dins d’aquesta xarxa hi ha zones de protecció específica com són les ZEPA, zones d’especial protecció per a les aus. I els espais més valuosos dels secans de Lleida en formen part. Són zones on la prioritat és la preservació de l’entorn, evitar qualsevol tipus de contaminació i modificació per interessos econòmics. Això causa alguns enfrontaments entre pagesos i constructors i els tècnics que vetllen per la preservació de l’hàbitat i ara no hi penso entrar perquè no tinc ganes de sortir escaldada... Però sí diré que no és el caprici de quatre ecologistes tarats que lluiten contra el  progrés.

En properes entrades us aniré mostrant alguns d’aquests espais que espero que no us deixaran indiferents. En podeu trobar una informació molt detallada a la pàgina Valors Naturals dels Secans de la Planade Lleida.

Imatge de la localització dels Secans extreta de:

http://www.divulgaciosecans.cat/imagenes/mapas/ZEPAs_ubicacio2.jpg

 

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de nuriatomas
Nascuda a Barcelona l'any 1968. Dona, mare, vital i poc conformista. D'arrels pirinenques, torno a les muntanyes de l'Alt Urgell ja fa uns quants anys. Biòloga de professió i gran amant de la natura i la fotografia, cada dia em proposo que joves adolescents gaudeixin de la ciència i l'entorn com ho faig jo. Compromesa amb el país, formo part d'Òmnium Cultural i l'ANC i des d'elles lluito per tenir una terra més lliure.
Segueix-me :

Altres entrades del autor